eur:
391.07
usd:
366.99
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Jogszabályt hoznának a munkahelyi stressz kezelésére

Magyarországon már népbetegségnek számít a munkahelyi stressz, aminek kezelésére jogszabály készülhet, ha elfogadják a szakszervezetek javaslatát. Az előterjesztést az Országos Érdekegyeztető Tanács várhatóan még áprilisban megtárgyalja.

A Népszabadság azt írja, hogy a szív- és koszorúér-, de a daganatos betegségekre is háromszor akkora esélye van annak, aki stresszes környezetben dolgozik. Az itthon már népbetegségnek számító munkahelyi stressz kezelésére a hazai szakszervezetek javaslatára "jogszabály" készülhet. A munkahelyi stressz nemcsak magyar ártalom, külföldi kutatók is arra figyelmeztetnek, hogy ez nemzetközi viszonylatban is a legsúlyosabb népegészségügyi problémák egyike. A szakszervezetek elfogadhatónak tartanák, ha a munkavédelmi törvényben vagy önálló "stresszjogszabályban" rögzítenék a veszélyforrásokat, amelyek a munkavállalók egészségkárosodásához vezetnek. Álláspontjuk szerint ugyanis a rizikófaktorok kialakulásának megelőzéséért a munkáltatók sokat tehetnek. Az előterjesztést az Országos Érdekegyeztető Tanács várhatóan még áprilisban megtárgyalja.

A Magyar Nemzetben az áll, hogy leállították a paksi atomerőmű kettes blokkját a múlt héten, mert a reaktortartály fedelén az egyik tömítés meghibásodott, és szivárogni kezdett a bórsav. A meghibásodás miatt csaknem egy hétig állt a reaktor, mert a tömítést csak a tartály lehűlése után lehetett kicserélni. Az erőmű nem adott ki közleményt az eseményről, pedig hétfőn még arról is beszámoltak, hogy az üzem riasztórendszeréből négy sziréna hibásnak bizonyult az ellenőrzésen Paks 30 kilométeres körzetében.

Az Index.hu-n olvasható, hogy húsz asztali számítógép tűnt el az amerikai kormány nukleáris fegyvereinek őrzéséért felelős hivatalból. Az eset különösen kínos, mert a hivatal adatbázisában van elrejtve minden titok a nukleáris rakéták lelőhelyeiről. Az Energiaügyi Hivatal vizsgálata szerint az eltűnt gépekből tizennégyet az adatok feldolgozására, osztályozására használtak. A vizsgálat azt is kiderítette, hogy a minisztériumban olyan gépek is üzemelnek, amiket korábban nem vettek fel a raktárkészletbe (tehát származásuk bizonytalan), illetve egy olyan számítógép is szolgálatban volt, amit egyszer már a "megsemmisült" címkével láttak el.

A Világgazdaság írja, hogy új távlatokat nyithat az egyéni vállalkozások előtt a jelenlegi törvény helyébe lépő szabályozás, amelynek a napokban elkészült koncepciója lehetővé teszi, hogy a vállalkozói igazolvánnyal egyéni céget alapítsanak az érdekeltek. Az új üzleti forma, ha nem is gazdasági társaság, de cég lesz, vagyona elkülönül a vállalkozó magánvagyonától. Az alapító dönthet arról, hogy a magánvagyonára is kiterjedően, vagy egy meghatározott összeg erejéig áll helyt a tartozásokért.

A Napi Gazdaság számol be arról, hogy a budaörsi aranyháromszögben tavalyhoz képest 700-800 forinttal kell többet fizetni a húsvéti bevásárlásnál. A legnagyobb árharcot a sonkáknál vívják a láncok, míg a primőr áruknál teljesen a "saját fejük" után mennek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

Jön a hét legfontosabb eseménye: ma eldőlhet, merre indulnak a piacok

A befektetők számára a mai lesz a hét legfontosabb napja, ugyanis ma tartja kamatdöntő ülését a Fed. A kamatok szinten tartása szinte biztosra vehető, kérdésből viszont van bőven. Hogyan reagál a jegybank az infláció visszapattanására? Hogyan értelmezi a zavaros reálgazdasági és munkaerőpiaci folyamatokat a jegybank? Mekkora az esélye a recessziónak? Kamatvágás vagy kamatemelés lesz a Fed következő lépése? Ezek a kérdések izgatják most a piacokat, és ha úgy érzik, hogy valamelyikre választ kapnak, a piaci mozgások garantáltak. Minden fél mondatnak jelentősége lesz a mai eseményen, amely után akár teljesen új narratíva is kialakulhat a világpiacokon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×