eur:
386.04
usd:
354.97
bux:
69046.1
2024. május 16. csütörtök Botond, Mózes

Itt vannak a Fidesz és a KDNP népszavazási kérdései!

Benyújtotta a reformokról szóló népszavazási kezdeményezését a Fidesz és a KDNP, a két pártelnök ellenjegyzésével az Országos Választási Bizottsághoz - közölte Navracsics Tibor, a legnagyobb ellenzéki párt frakcióvezetője. A beadványban hét kérdés szerepel.

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az államilag támogatott felsőfokú tanulmányokat folytató hallgatóknak ne kelljen képzési hozzájárulást fizetni?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az egészségügyi közszolgáltató intézmények, kórházak maradjanak állami, önkormányzati tulajdonban?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a háziorvosi ellátásért, fogászati ellátásért és járóbeteg-szakellátásért továbbra se kelljen vizitdíjat fizetni?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a gyógyszereket továbbra is csak gyógyszertárban lehessen árusítani?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a nyugdíjasok továbbra is a 2006. október 23-án hatályos törvényi rendelkezések szerint vállalhassanak munkát?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy a - 2005. június 15-ei állapot szerint hatályos termőföldről szóló 1994. évi LV. törvény szerint - családi gazdálkodót első helyen illesse meg elővásárlási jog termőföld vagy tanya vásárlása esetén?"

"Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés - a fegyelmi és kártérítési felelősség mellett - törvényben szabályozza a miniszterelnök és a kormány tagjai speciális, objektív felelőségét is a költségvetés túllépéséért?"

Navracsics Tibor szerint a beadványban szereplő hét kérdés kiállja az alkotmányosság próbáját, közvetlenül egyik kérdés sem érinti az alkotmányban foglalt kizáró okokat.

Kérdésre válaszolva elmondta: azzal számolnak, hogy valamikor február-április környékén lehet majd megtartani a népszavazást.

Navracsics Tibor hangsúlyozta: a tavaszi parlamenti választások után kiderült, a választók úgy hoztak a pártok programjai alapján döntést, hogy nem voltak a valós információk birtokában.

Véleménye szerint fél évvel a választások után jogos a kérdés, hogy az állampolgárok miként döntenének ma.

Felmerült, hogy talán másként - mondta, hozzátéve, hogy erre utalnak a közvélemény-kutatási eredmények: a szocialista párt, illetve a kormányfő népszerűsége történelmi mélypont felé közelít.

A frakcióvezető felidézte: az őszödi Gyurcsány-beszéd nyilvánosságra kerülését követően azt mondták, minden alkotmányos eszközt megragadnak a helyzet megoldására.

Véleménye szerint hiába a parlamentáris út, ha a kormánytöbbség még tárgyalni sem hajlandó a Fidesz és a KDNP javaslatairól, szóljanak azok akár az államháztartás helyzetének javításáról, akár a kormányzati válság kezeléséről.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Biztonságpolitikai szakértő: nonszensz, ahogyan Robert Fico testőrsége reagált

Biztonságpolitikai szakértő: nonszensz, ahogyan Robert Fico testőrsége reagált

Milyen általánosnak mondható következtetéseket lehet levonni a szerdai szlovákiai merényletből? Valóban történhetett mulasztás a védett személy biztosítása terén? Horváth József biztonságpolitikai szakértőt, nyugállományú vezérőrnagyot, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadóját kérdeztük.

Újabb, hivatalos tájékoztatás Robert Fico állapotáról

Robert Kaliňák védelmi miniszter a besztercebányai kórházban tartott rövid sajtótájékoztatót Robert Fico miniszterelnök állapotával kapcsolatban. A kórház igazgatója a műtétről árult el részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×