eur:
393.27
usd:
363.36
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Luxusszálló épülhet a hévízi lápvidéken?

Hatalmas luxusszálló és mellette látványtó épülhet a Hévízi-tó déli partján - erre adott engedélyt a nyugat-dunántúli környezetvédelmi hatóság. Hompasz Gyula igazgató azt mondta: szakértői vélemények alátámasztják azt, hogy a szálló nem lesz hatással a környezetre, a látványtó pedig inkább segíti a lápterület vízellátását. A Védegylet más civil szervezetettek együtt azonban kétségbe vonja a hatásvizsgálat eredményét, és megfellebbezi a hatósági engedélyt.

A szálloda valóban egy olyan telken fog megépülni, amelynek egy része láp, de nem is engedélyezték azt, hogy a lápos területre épület kerüljön. Oda egy látványtó kerülhet, amelynek vize - a szakértők egybehangzó véleménye szerint - egyenes javítja majd a láp szerkezetét és minőségét - mondta az InfoRádiónak a Nyugat-Dunántúli Környezetvédelmi-, Természetvédelmi- és Vízügyi Felügyelőség igazgatója.

Hompasz Gyula szerint a környezetvédelmi hatásvizsgálat is azt bizonyítja, hogy nem lesz káros hatással a beruházás a Hévízi-tóra, illetve a közvetlen környékre.

Védegylet: mindenképpen hatással lesz a lápvidékre

A Védegylet szóvivője azonban az InfoRádiónak nyilatkozva kétségbe vonta ez utóbbit.

A szálloda egy olyan kis területre épül, amelyet minden oldalról védett területek öveznek. A működése tehát mindenképpen hatást fog gyakorolni ezekre a védett lápterületekre - vélekedett Jávor Benedek.

A látványtó kapcsán a környezetvédő emlékeztetett arra, hogy ott a szállodában elhasznált fürdővizet pihentetik majd, mielőtt visszaeresztik a hévízi elfolyócsatornába. Ez a fürdővíz így részben egyenesen a védett lápterületre kerül.

A tavat ráadásul nagy mennyiségű tőzeg kitermelésével alakítják majd ki, egyszerűen beleásnak a védett lápba - szemléltette a helyzetet Jávor Benedek.

A civilek, ha kell, bíróságra is mennek

A Védegylet szóvivője szerint a beruházás ilyen formában mindenképpen ellenkezik a természetvédelmi törvénnyel, így más civil szervezetekkel együtt mindenképpen fellebbezést nyújtanak be a határozat ellen. Ha a másodfokon eljáró országos hatóság is engedélyezi az építkezést, akkor készek bírósághoz is fordulni az ügyben - hangsúlyozta Jávor Benedek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×