eur:
393.27
usd:
363.36
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

"1956 halálos seb volt a kommunizmuson"

A pesti srácok 1956-ban halálos sebet ejtettek a kommunizmuson - mondta a Terror Háza Múzeum főigazgatója a múzeum előtti forradalmi évfordulós ünnepségen az előtt, hogy felavatták az épület homlokzatán a Hősök falát.

Az ötven évvel ezelőtti forradalom hősei előtt tisztelgett a Terror Háza Múzeum azzal, hogy az 1956-os események során elesettek és kivégzettek arcképét tartalmazó Hősök falát felavatta az épület homlokzatán.

Az ünnepségen a múzeum főigazgatója azt mondta: a forradalmárok '56-ban halálos sebet ejtettek a kommunizmuson, ami azonnal üszkösödni is kezdett. Schmidt Mária szerint ötven évvel ezelőtt nem lehetett tovább tűrni a rendszer elnyomását.

"Magyarország pedig élni akart. Cselekednie kellett tehát, fegyvert kellett ragadnia, és harcolnia kellett a hatalmas és félelmetes Szovjetunióval a mérhetetlen túlerő ellen. Ebben a küzdelemben nemzetté vált a nép, eggyé vált az ország: fiatal és idős, férfi és nő, munkás és értelmiségi, paraszt és katona egyet akart: szabad Magyarországot" - jelentette ki a Terror Háza főigazgatója.

Schmidt Mária szerint 1956 októberében Magyarország a legjobb arcát mutatta a világnak, ezért kerülhettek a legjobbak bitófára és börtönökbe. A főigazgató méltatta a forradalom miniszterelnökét is. Schmidt Mária szerint a kommunizmus legitimitása akkor vált végleg köddé, amikor Nagy Imre már békében nyugodhatott.

"A pártállami rendszer összeomlása, a forradalom bitófára juttatott miniszterelnökének, Nagy Imrének és mártírtársainak ünnepélyes újratemetésén, 1989. június 16-án mindenki számára nyilvánvaló volt. Azon a kora nyári napon a magyar társadalom elhantolta végre a Kádár-rendszert és vele a kommunista kísértetet is" - fogalmazott.

A rendezvényen Balás-Piri László, az 1956-os Alapítvány kurátora és Karátson Gábor író a forradalmat követő bebörtönzésük szörnyűségeiről beszéltek.

A Terror Háza Múzeum ünnepségével szolidaritást vállalt a Fidesz is. A párt péntektől nem demonstrál a Kossuth téren, ehelyett a Terror Háza Múzeumhoz invitálta az ünnepelni vágyókat.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője mellett a díszpáholyban helyet foglalt Mádl Ferenc volt államfő és Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos is.

Az ünnepség végén a rendezvény konferansziéja Jean-Paul Richter szavaival búcsúzott a jelenlévőktől: "Köszönjük, hogy itt voltak, és újra bebizonyították, hogy 'az emlékezés az a Paradicsom, amiből minket kiűzetni nem lehet'".

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×