eur:
393.27
usd:
363.36
bux:
73745.69
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

Schmidt: az ország eggyé vált

Az 1956-os forradalom és szabadságharc történelmi jelentőségére, az áldozatokra emlékeztek a Terror Háza Múzeum előtt tartott ünnepi rendezvényen, amelyre a Fidesz és az intézmény invitálta az érdeklődőket.

A magyar nép, a pesti srácok 1956 októberében halálos sebet ejtettek a kommunizmuson - jelentette ki Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum igazgatója.

Hangsúlyozta: ötven évvel ezelőtt a magyar nép világtörténelmet írt, harcba szállt a függetlenségért és a szabadságért az idegen elnyomók ellen.

"A tét a nemzet megmaradása volt, ezért nem számított a túlerő. Ebben a harcban az ország eggyé vált" - fogalmazott Schmidt Mária. Hozzátette: a hatalmon lévőknek csak egy kicsit kellett volna jobban szeretniük hazájukat, mint a hatalmat.

Mint elhangzott, 1956 októberében a magyarság a legjobb arcát mutatta a világnak, így vált a nemzeti összefogás, a hősiesség szimbólumává. Ezért azonban súlyos árat kellett fizetni, a legjobbak kerültek bitóra, börtönbe, százezrek kényszerültek bujkálni, emigrációba.

Az igazgató kiemelte: bár a forradalom és szabadságharc mindössze két hétig tartott, mégis megrengette a világot, megroppantotta a II. világháború után létrehozott békerendet és lerántotta a leplet a szovjet diktatúra rideg valóságáról.

Schmidt Mária szerint a szovjet tankokkal megtámogatott hatalom valójában rettegett, ezért végeztek ki gyermekeket és építettek ki hatalmas besúgóhálózatot.

Schmidt Mária azt mondta, a Kádár-rendszer végén Nagy Imre és mártírtársai újratemetése hozta meg a fordulatot, akkor vált köddé a kommunizmus legitimitása.

"Egy nemzet sorsát azok a pillanatok határozzák meg, amelyek nem csak sodródnak, de ők maguk a történelem. Ezekért érdemes élni, ezekből tevődik össze egy nemzet" - jelentette ki beszéde végén Schmidt Mária.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Tíz góllal verték Argentínát Lékai Mátéék

Csak az eleje volt szoros, aztán a magyar férfi kézilabda-válogatott magabiztos sikert aratott második csoportmeccsén a párizsi olimpián.

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×