eur:
392.94
usd:
363.08
bux:
73745.69
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Az infarktust kezelik, de utókezelés már nem jár a potyautasoknak

A biztosítási csomagok bevezetésével az életveszély elhárítása után utólag minden esetben megvizsgálják a beteg jogosultságát a kezelésre, és csak fedezet esetén kapja meg a többi ellátást - mondta az InfoRádiónak az Egészségügyi és Stratégiai Kutatóintézet főigazgatója.

Kincses Gyula kifejtette: az első biztosítási csomag két nagy részt tartalmaz; egyrészt olyan ellátásokat, amelyek a közösséget védik, ilyenek például védőoltások, valamint az anya- és csecsemővédelem. A másik rész a sürgősségi ellátások köre, amelyeknél majd utólag derül ki, hogy ki lesz a teherviselő.

Ha valakinek eltörik a lába, már az első gipszeléskor ellenőrzik az ellátásra való jogosultságát. Ha ez nincs meg, akkor figyelmeztetik az illetőt, hogy vagy rendezi a jogosultságát, vagy legközelebb már fizetnie kell.

Az infarktus akut ellátása belefér a sürgősségi kategóriába, a rehabilitáció és a későbbi gondozás már nem.

Az Egészségügyi és Stratégiai Kutatóintézet főigazgatója hangsúlyozta: az a munkavállaló, aki után a tudta nélkül a munkáltatója nem fizet járulékot, megkapja a biztosítottaknak szóló ellátást.

Az állam azok után vállalja át a teherviselést, akik önhibájukon kívül nem képesek erre. Ha valaki rászorult, akkor vagy a nyugdíjalap, vagy az önkormányzat által kiállított igazolás alapján jogosulttá válik - tette hozzá Kincses Gyula.

Megnő az igény a sürgősségi ellátásokra

A GKI Egészségügyi Kutató Intézet munkatársa emlékeztetett arra, hogy számos országban működik hasonló rendszer. Szlovákiában vannak olyan betegségcsoportok, amelyek nem tartoznak az alap biztosítási csomagba; Angliában pedig a várólistákat magánbiztosítások segítségével lehet kikerülni.

"Megfigyelhető, hogy azokban az országokban, ahol kialakították a több szintű biztosítási rendszert, jelentősen megnő a sürgősségi ellátások iránti igény. A megfelelő biztosítással nem rendelkezők a sürgősségi osztályokat fogják felkeresni, az ő ellátásuk a mentőszolgálatnál csapódik majd le" - vázolta a várható folyamatokat Rékassy Balázs.

A szakember szerint a reform képes lesz kiszűrni a félmillióra becsült "potyautas" nagy részét az egészségügyben, mert ezek az emberek észreveszik majd: nem kapják meg azt a színvonalú ellátást, amelyet ők elvárnak. Rékassy Balázs arra számít, hogy kevesebben kockáztatnak majd.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Argentína ellen javíthatnak Lékai Mátéék - élőben

Argentína ellen javíthatnak Lékai Mátéék - élőben

A magyar férfi kézilabda-válogatott második csoportmérkőzése következik a párizsi olimpián. Kövesse velünk az eseményeket!

Kalas Vivien: a politikai viták miatt súlytalanabb pozíciót kaphat az Európai Bizottságban Várhelyi Olivér

A biztosl portfóliók elosztásánál számítani fog, hogy vita van Magyarország és az Európai Unió között, és a magyar kormányfő és a magyar kormánypárti képviselők nem támogatták Ursula von der Leyen újraválasztását – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Eötvös József Kutatóközpont Európa Stratégia Kutatóintézetének főreferense.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.30. péntek, 18:00
Kiss Róbert Richárd
turisztikai szakértő, az InfoRádió főmunkatársa
Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Elfoygott az erő az amerikai piacokon

Reggel az ázsiai tőzsdéken többnyire emelkedést láthattunk a japán Nikkei vezetésével, ezt követően pedig az európai tőzsdéken is jó a hangulatban indult a nap, délutánra azonban elfogyott a lendület. Amerikában eközben vegyes mozgásokat láthatunk. Gazdasági események szempontjából csendes napra számíthatunk, a reggeli német kiskereskedelmi adat közzétételét követően nem várhatóak piaci hatással bíró események, a héten azonban több fontos GDP, illetve foglalkoztatottsági adat is érkezik majd, emellett pedig a felpörgő második negyedéves gyorsjelentési szezon is szolgálhat meglepetésekkel a befektetőknek.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×