INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Mi veszélyezteti a Dunát?

Infostart / InfoRádió
A magyar lakosság a Duna fő értékének az ivóvíz biztosítását tekinti, a legjelentősebb veszélyforrásnak pedig az ipari szennyezést tartja - derül ki a WWF Magyarország felméréséből. A Víz Világhete alkalmából közétett kutatásról Márkus Ferencet, a WWF Magyarország igazgatóját kérdeztük.

Az emberek 88 százaléka elsősorban ivóvízbázisnak tekinti a Dunát - ismertette a környezetvédelmi szakember a most kiadott kutatás eredményeit.

Emellett a Dunát a természeti értékekkel, a kikapcsolódással és a sporttal kötik össze - tette hozzá.

De mit is gondolnak az emberek arról, hogy miként lehetne többet tenni a Duna védelméért? A tanulmány szerint azzal, hogy nem szemetelnek.

"Ez egyfajta környezeti tudatosságot már jelent, de ez a minimum, ennél sokkal többet kell tenni a Dunáért" - mondta az igazgató.

Fő veszélynek a szennyezést tartják

A felmérésből kiderül, hogy a Dunát veszélyeztető források közül a szennyezéseket tartják a legfontosabbnak.

"Kétségtelen, hogy ez nagyon fontos, hiszen az ipari, vagy a hajókból származó szennyező anyagokról a média nagyon komolyan tudósít" - vélekedett.

Hozzátette, hogy emellett nagyon fontos, hogy a Duna-menti és budapesti lakosság felismerje: a lakossági szennyvíz milyen nagy mértékben terheli a folyót.

Márkus Ferenc kiemelte, hogy nemrég letették a csepeli szennyvíztisztító alapkövét, amely reményei szerint néhány éven belül segít a probléma megoldásában.

Ez annál is sürgetőbb, mert jelenleg a Dunába vezetett szennyvíz egyharmada tisztítatlanul jut a folyóba.


A címlapról ajánljuk