eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Mi veszélyezteti a Dunát?

A magyar lakosság a Duna fő értékének az ivóvíz biztosítását tekinti, a legjelentősebb veszélyforrásnak pedig az ipari szennyezést tartja - derül ki a WWF Magyarország felméréséből. A Víz Világhete alkalmából közétett kutatásról Márkus Ferencet, a WWF Magyarország igazgatóját kérdeztük.

Az emberek 88 százaléka elsősorban ivóvízbázisnak tekinti a Dunát - ismertette a környezetvédelmi szakember a most kiadott kutatás eredményeit.

Emellett a Dunát a természeti értékekkel, a kikapcsolódással és a sporttal kötik össze - tette hozzá.

De mit is gondolnak az emberek arról, hogy miként lehetne többet tenni a Duna védelméért? A tanulmány szerint azzal, hogy nem szemetelnek.

"Ez egyfajta környezeti tudatosságot már jelent, de ez a minimum, ennél sokkal többet kell tenni a Dunáért" - mondta az igazgató.

Fő veszélynek a szennyezést tartják

A felmérésből kiderül, hogy a Dunát veszélyeztető források közül a szennyezéseket tartják a legfontosabbnak.

"Kétségtelen, hogy ez nagyon fontos, hiszen az ipari, vagy a hajókból származó szennyező anyagokról a média nagyon komolyan tudósít" - vélekedett.

Hozzátette, hogy emellett nagyon fontos, hogy a Duna-menti és budapesti lakosság felismerje: a lakossági szennyvíz milyen nagy mértékben terheli a folyót.

Márkus Ferenc kiemelte, hogy nemrég letették a csepeli szennyvíztisztító alapkövét, amely reményei szerint néhány éven belül segít a probléma megoldásában.

Ez annál is sürgetőbb, mert jelenleg a Dunába vezetett szennyvíz egyharmada tisztítatlanul jut a folyóba.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×