INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Tűzoltótragédia: "AK-47-es? Ez egy ökörség"

Infostart / InfoRádió
A Műegyetemi SE sportszakosztályának vezetője cáfolta, hogy AK-47-es géppisztollyal lőttek volna az egyetem lőterén. Hídvégi Győző "meredeknek" tartja a főpolgármester kijelentését, és azt állítja: a lőtér tökéletes műszaki állapotban volt, a lövészetvezető pedig mindent úgy csinált, ahogy kellett.
Hogy kaphat lángra egy golyófogó gumifal?

Több oka is lehet, akár elektromos rövidzárlat, akár súrlódás. Nem tudom.

Igaz-e az, hogy AK-47-es géppisztollyal gyakorlatoztak a lőtéren?

Erre nem tudok mit mondani, ez egy akkora ökörség. Már elnézést, hogy így fogalmazok, de ez az AK-47-es egy automata katonai fegyver, ami polgári kézben nem lehet. Nálunk az egyesületben kizárólag legális dolgok működnek, éppen ezért AK-47-esek, pláne ahogy Demszky úr mondta, hogy gépkarabélyok, ez egy kicsit meredek. A BRFK a számunkra kiadott lőtérengedélyt minden létező kézi lőfegyverre adta ki, ami sport célra használatos.

Mivel lőttek a baleset idején?

Sportfegyverekkel. Két maroklőfegyverrel és egy SA-85-ös sportpuskával.

A hírek szerint négyen voltak a baleset idején a lőtéren. A lövészetvezetőn kívül még ketten az egyesület tagjai voltak, de volt egy civil is. Õ hogy került oda?

Nézőként.

Mi történt a baleset idején?

Észlelték a füstöt, megpróbálták eloltani, a lőtérvezető a hivatása magaslatán állt, két irányból próbálták elfojtani a lángokat ketten, a harmadik ezalatt értesítette a tűzoltókat. Mikor látták, hogy nem győzik a tűz oltását, abban a pillanatban a lövészetvezető utasítást adott a lőtér elhagyására az eszközök hátrahagyásával. Mire a tűzoltók kiérkeztek, ő már a helyszínen várta őket, hogy levezesse őket a tűzfészekhez.

Mikor tartottak utoljára tűzoltósági ellenőrzést a lőtéren?

Májusban. A lőtéri berendezések tökéletesen működtek. Az előírt egy, 12 kilós poroltó helyett kettő volt a helyszínen, ami működött is, az automata tűzjelző berendezés szintén működött, a kézi berendezés szintén működött, a telefonvonal működött, a vészvilágítás működött, tehát a lőtér tökéletes műszaki állapotban volt.


A címlapról ajánljuk