eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Százmilliárdos többlettámogatás kell idén gyógyszerre?

Továbbra sem tudni, hogy a kormány milyen alapon támogatja majd a gyógyszerek árát, bár az MSZP már elkötelezte magát a jelenlegi, úgynevezett százalékos támogatási rendszer mellett. Az egészségügyi tárca tájékoztatása szerint a reformjavaslatokat tartalmazó Zöld Könyv társadalmi vitája után megkezdődhet a tárgyalás a gyógyszergyártókkal is az árakról.

Még mindig nem tudni, hogy a kormány január elsejétől milyen támogatási rendszerrel csökkenti a gyógyszerek piaci árát, és a támogatásokból ki milyen arányban részesülhet.

A kabinet egészségügyi reformelképzeléseit tartalmazó Zöld Könyvből kiderül: az egészségügyi tárca vagy a jelenlegi százalékos rendszert tartja meg, vagy úgynevezett dobozdíjat vezet be.

Ez utóbbi lényege, hogy a gyógyszereket három kategóriába sorolják, ezeken belül pedig egységes áruk lesz a készítményeknek.

Döntés augusztus végén

A tárca államtitkára elmondta, hogy a Zöld Könyv társadalmi vitájának lezárultával, augusztus végén döntenek a gyógyszer-ártámogatásról.

Horváth Ágnes szerint csak ezután van értelme tárgyalni a gyógyszergyártókkal, de még ebben az évben, mert a gyártók és az állam közötti hároméves gyógyszerár-megállapodás az év végén lejár.

A generikus gyógyszerek elterjedését szeretnék elérni

Horváth Ágnes elmondta, a jövőben nagyobb teret engednek az úgynevezett generikus gyógyszereknek. Ezek az eredeti gyógyszerekkel azonos hatóanyagú, de lényegesen olcsóbb készítmények.

Hávelné Szatmári Katalin, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke az InfoRádiónak elmondta: támogatják a tárca törekvését.

Az egészségügyi tárca megváltoztatná az orvosok gyógyszerfelírási szokásait is.

Horváth Ágnes azt mondta, hogy az állam tavaly 65 milliárd forinttal költött többet a tervezettnél támogatott gyógyszerek finanszírozására, az idén pedig nem kizárt, hogy a 298 milliárd forintos előirányzathoz képest a gyógyszerkiadások a 380-400 milliárd forintot is elérik.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×