eur:
394.44
usd:
370.12
bux:
65045.06
2024. április 19. péntek Emma

Legfőbb ügyész: az államfő ismét elvei szerint választ

A parlament őszi ülésszakának első napjáig nyilvánosságra hozzák a legfőbb ügyész-jelölt nevét - közölte a Köztársasági Elnöki Hivatal stratégiai elemző főosztályának vezetője. Kumin Ferenc az InfoRádió Aréna című műsorában hangsúlyozta: a jelölt kiválasztásában - ahogyan Horányi Miklós, a Szegedi Fellebbviteli Főügyészség vezetőjének áprilisi jelölésekor is - a szakmai szempontok az irányadóak.

Kumin Ferenc kiemelte: a köztársasági elnök kötelessége őrködni az állam demokratikus működése felett, és ennek megfelelően nem fordulhat elő, hogy a legfőbb ügyészt valamely párt embereként a politika befolyásolja.

Nem egyértelmű, hogyan oldaná meg a problémát az MDF javaslata

Az MDF többes jelölésről szóló javaslatával összefüggésben Kumin Ferenc azt mondta: nem egyértelmű számukra, hogy az milyen módon oldaná fel a kialakult helyzetet.

A Magyar Demokrata Fórum arra kérte a köztársasági elnököt, hogy legalább két jelöltet javasoljon az Országgyűlésnek a legfőbb ügyészi posztra. Dávid Ibolya, az ellenzéki párt elnöke szerint ezzel elkerülhető lenne, hogy a vádhatóság vezető nélkül maradjon.

Mindkét oldalnak van teendője

Kumin Ferenc szerint azonban probléma az, hogy nem fogadták el a pártok azokat az elveket, azt a módszert, amivel az elnök kiválasztotta jelöltjét, és nem is próbálták megismerni jobban a jelölt személyét.

Mind a két oldalnak van teendője - hangsúlyozta Kumin Ferenc. Hozzátette: a köztársasági elnöki hivatalnak és az államfőnek sokkal intenzívebben kell bemutatnia jelöltjét, és azokat az elveket, szempontokat, amelyek alapján kiválasztotta őt. Az Országgyűlésnek pedig sokkal jobban kell törekednie arra, hogy megismerje ezt a jelöltet, és még időben véleményt mondjon róla.

Nem világos, hogy lesz-e értelme az áldozatnak

A Gyurcsány-csomagról szólva a Köztársasági Elnöki Hivatal stratégiai elemző főosztályának vezetője kijelentette: a széles közvéleményhez hasonlóan Sólyom László államfő is hiányolja azokat a stratégiába illeszkedő lépeseket, azt a menetrendet és határidőket, amelyek világossá teszik, hogy most miért van értelme áldozatot hoznia az országnak.

Ezért is fűzte az elnök megjegyzésként a pénzügyi törvények aláírásához, hogy pontos menetrendet és határidőket tartalmazó intézkedéseket kell hozni az Országgyűlésnek ahhoz, hogy az áldozatnak értelme legyen - tette hozzá Kumin Ferenc.

A stratégiai elemző főosztály vezetője szerint ezzel a megjegyzéssel próbált hatni a kormányra az államfő, sokkal több lehetősége ugyanis az elnöknek nincs erre.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×