INFORÁDIÓ 

2018. március 17. szombat
Gertrúd, Patrik

Szeptembertől 25 százalékkal drágulnak a baromfiáruk

Infostart / InfoRádió
Szeptembertől 25 százalékkal többe kerülnek majd a baromfiáruk. Az áremelést a növekvő költségigényekkel, az energiaárak emelkedésével és az áfakulcs emelésével indokolja az ágazat.

A Baromfi Termék Tanács elnöke, Bárány László az InfoRádióban úgy fogalmazott, hogy az ágazat az elmúlt hónapokban "kivérzett", minden tartalékát felélte.

A madárinfluenza következményei 16-18 milliárdos kárt okoztak az ágazatnak, amelynek a magas takarmányárakkal és a növekvő energiaárakkal is meg kell küzdenie, így a termelők tömegesen hagyják abba a baromfik hizlalását - tette hozzá.

Bárány László közölte: 15 százalék kell ahhoz, hogy a termelők ne hagyják el az ágazatot, 5 százalék a feldolgozóipar munkabér- és energianövekményét szolgálja, a maradék 5 százalék pedig az áfakulcs emelésének következménye - így jön ki a 25 százalék.

A Baromfi Termék Tanács elnöke közölte, hogy szeptember első napjaitól drágulnak a baromfiáruk. Megjegyezte: már tárgyalnak a beszerzőkkel, akik természetesen nem örülnek a bejelentésnek.

Bárány László azt mondta: az ágazat helyzete annyira kritikus, hogy már a baromfifogyasztás esetleges drasztikus visszaesésétől sem félnek.


A címlapról ajánljuk