eur:
394.19
usd:
370.77
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

MDF: több jelölt kell a főügyészi posztra

Az MDF szerint a kormánypártok presztízskérdést csináltak a legfőbb ügyész megválasztásából. Dávid Ibolya pártelnök azt javasolja az államfőnek, hogy több jelöltet nevezzen meg.

Az ellenzéki párt elnöke elmondta: azt javasolják Sólyom László köztársasági elnöknek, hogy két jelöltet javasoljon az Országgyűlésnek a posztra.

Dávid Ibolya úgy véli: ezzel elkerülhető lenne, hogy a vádhatóság vezető nélkül maradjon, ami szerinte komoly működési zavarokat okozna az ügyészségnél.

Nincs jelöltjük

Az InfoRádió kérdésére az elnök elmondta, hogy pártja továbbra sem nevez meg konkrét jelölteket, és tiszteletben tartják a köztársasági elnöknek azt a döntését, hogy nem egyeztet a parlamenti pártokkal a legfőbb ügyész személyéről.

Hozzátette: fontosnak tartaná, ha törvény rendelkezne arról, hogy ki lehet a legfőbb ügyész általános helyettese. Ebben ugyanis most csak egy főügyészi határozat ad útmutatást, magasabb rendű jogszabály nem.

A Fidesz mindenképpen támogatja az államfőt

A Fidesz szerint az alkotmány szelleméből és szövegéből is az következik, hogy egy jelöltet kell állítania az államfőnek a legfőbb ügyész posztjára.

Répássy Róbert frakcióigazgató hozzátette: nem kizárt, amit Dávid Ibolya javasol, de "nem életszerű az, hogy a köztársasági elnök több jelölt személyére tegyen javaslatot".

A legnagyobb ellenzéki párt politikusa közölte, hogy a Fidesz továbbra sem vonja kétségbe az államfő jelölési jogát, és ahogyan eddig is, ezután is támogatni fogja a köztársasági elnök jelöltjét.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×