eur:
392.34
usd:
362.9
bux:
73476.99
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

Pályaudvarra költözhet a kormány

A Nyugati és a Rákosrendező mellett a Déli pályaudvar is szóba került az új kormányzati negyed helyszíneként. Várhatóan privatizálja a kormány a Bábolna csoport megmaradt részét. Lapszemle.

A Népszabadságbanaz olvasható, hogy a sokfajta egyeztetés miatt feszített munkatempót igényel, ha a kormányzat még ebben a ciklusban új helyre szeretne költözni. A beruházás biztosan élénkülést hoz majd a kerületnek, ahol megvalósul - a lobbizás meg is kezdődött.

Az esélyesnek tűnő negyedek száma nem kevés, igaz, ellenérv is akad mindegyikkel szemben. Az új kormányzati negyednek metróközelben, tömegközlekedési csomópontban kell lennie, mert a sok ezer hivatalnok és az ügyfelek számára egyaránt könnyen megközelíthetővé kell tenni - állítják az ingatlanfejlesztők. Így merült fel a két pályaudvar, a Nyugati és a Rákosrendező mint lehetséges helyszín.

A Déli pályaudvar is képbe került, de annak lefedése irreális többletköltséggel és komoly műszaki problémákkal járna. Szakmai körökben tartja magát az a nézet is, miszerint a 4-es metró kelenföldi végállomása is ideális hely lehetne. A Lágymányosi-öböl is szóba került, de annak a közlekedési hálózata nagyon gyenge, és a metró is elkerüli, reálisabb lehetőségként jött szóba a Csepel-sziget északi csücske.

Megint jönnek, kopogtatnak

Szintén a Népszabadság írja, hogy mától kézbesítik, és augusztus 4-ig minden választópolgárnak meg kell kapnia a helyhatósági választásra szóló értesítést, így mostantól kezdődhet a versenyfutás az ajánlószelvényekért.

A kerületi polgármesteri posztért Budapesten például csak az versenghet, aki legalább hétezer, a százezernél nagyobb lélekszámú városokban pedig az, aki minimálisan kétezer ajánlószelvényt gyűjt össze. Ez valamilyen szervezet támogatása nélkül általában nem megy, tehát a nagyvárosokban mindenképpen politikai választás a helyhatósági is.

Földdel együtt adják el a Bábolnát?

A Magyar Nemzetbenaz olvasható, hogy tízmilliárdos nagyságrendű vagyonvesztés és adósságelengedések után várhatóan privatizálja a kormány a nem is oly rég még vezető szerepet betöltő agráróriás, a Bábolna csoport maradványát. A portékát úgy próbálják kívánatossá tenni, hogy a cég mellé odaadják a földet is.

Botrányszag a pályázati pénzek körül

A Magyar Nemzet arról is ír, hogy nagy a csönd a Nemzeti Kutatási és technológiai Hivatal által kiiírt Jedlik Ányos-program idei értékelési folyamata körül, és nem kizárt, hogy az ötmilliárd forintos pályázati keret szétosztásáról szóló döntéssorozat a tavalyihoz hasonlóan ismét botrányosra sikeredik.

A lap ugyanis úgy tudja, hogy négy hete megszületett az első határozat a program 2006-os pályázatairól, de Boda Miklós, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke - ahogyan az év más szakaszaiban is - hosszasan külföldön tartózkodik, és lehet, hogy csak hetek múlva tér vissza.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nem történt csoda, nyertek az esélyesek

A női kard egyéni negyeddöntőjében Márton Anna sima asszóban, 15-7-re kikapott az ukrán Olha Harlantól. Szűcs Luca nagy csatára kényszerítette a világranglista-vezető Sara Balzert, 8-6-ra, aztán 11-10-re vezetett, ám utána a francia egymás után négy tust adott, s eldöntötte az asszót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×