eur:
392.14
usd:
362.65
bux:
73431.84
2024. július 29. hétfő Flóra, Márta

A kórházakban csap le a lakásmaffia

Egyre gyakrabban a kórházakban csapnak le az ingatlanüzérek, akik többnyire a beteg, magatehetetlen, egyedül élő embereket próbálják kiforgatni vagyonukból. Legtöbbször ügyvéd jelenléte nélkül iratnak alá velük eltartási, életjáradék, vagy ajándékozási szerződést, amellyel szemben a Sors-Társak Közhasznú Egyesület tapasztalatai szerint később a családok tehetetlenek. Az ügyvédi kamara szerint azonban ezek a szerződések nem érvényesek.

Török-Szabó Erzsébetet, a Sors-Társak Közhasznú Egyesület elnöke szerint az ingatlanüzérek egyes kórházi dolgozókkal együttműködve csalják ki a magányos, idős, beteg emberektől lakásaikat.

A betegekkel közvetlen kapcsolatban lévő kórházi dolgozó az, aki kifaggatja a beteget arról, hogy egyedül él-e, van-e hozzátartozója, majd közvetíti az információkat az ingatlanüzérnek.

Valahol megjelenik egy ügyvédi aláírás

Az eltartási, életjáradék- vagy ajándékozási szerződést ügyvéd jelenléte nélkül íratják alá velük, a földhivatalhoz azonban már ügyvédi ellenjegyzéssel kerül be az irat - mesélte az InfoRádiónak az ilyen ügyek szokásos menetét Török-Szabó Erzsébet.

Az egyesület elnöke azt mondja: az aláírást követően már hiába mennek a rokonok bíróságra, nem érvénytelenítik ezeket a szerződéseket.

Érvénytelen szerződések?

Réti László, a Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke szerint azonban nem érvényes az a szerződés, amelyet nem az ügyfél jelenlétében ellenjegyeznek, hiszen az ellenjegyzés pont egy olyan garanciális eszköz, ami azt igazolja, hogy az okirat megfelelő és az ügyvéd a felek személyazonosságát az aláíráskor ellenőrizte.

A kamarának volt már olyan esete, hogy egy ügyvéd úgy hitelesítette ellenjegyzéssel egy ügyfél aláírását, hogy az nem volt jelen. Ennek azonban fegyelmi eljárás és az ügyvédi karból való kizárás a következménye - mutatott rá Réti László.

Forduljanak a kamarához!

A Budapesti Ügyvédi Kamara elnöke szerint ugyanakkor gyakran előfordul az is, hogy lopott, vagy hamis ügyvédi bélyeggel történik a szerződések ellenjegyzése.

A kamarai elnök szerint mindenképpen érdemes a kamarához fordulni, amely az érintett ügyvéd ellen eljárhat, kártérítést, vagy az eredeti tulajdonjog visszaállítását azonban csak a bíróság ítélheti meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Márton Anna nyerte a magyarok párharcát, Szűcs Luca is a legjobb nyolc között

Márton Anna 15-7-re verte Pusztai Lizát, Szűcs Luca 15-10-re a világbajnoki harmadik, bolgár Joana Ilievát, két magyar jutott a legjobb nyolc közé a női kardvívók egyéni versenyében. A folytatásban Márton Anna Olha Harlannal, Szűcs Luca Sara Balzerrel vív majd.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.29. hétfő, 18:00
Böcskei Balázs politológus, az IDEA Intézet stratégiai igazgatója
Mráz Ágoston Sámuel a Nézőpont Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×