eur:
393.17
usd:
367.11
bux:
67030.11
2024. április 26. péntek Ervin

MSZP a kormány ellen: koncepciók harca a felsőoktatásban

Vita van az MSZP és a szocialista vezetésű oktatási tárca között a felsőoktatási reform további lépéseiről. A parlament oktatási bizottságának szocialista elnöke az intézmények helyett a hallgatókat finanszírozná, és emelné a tandíj mértékét, a szaktárca viszont cáfolja, hogy változik a finanszírozás.

A parlament oktatási bizottságának szocialista elnöke egy szerdai sajtóbeszélgetésen felvetette: a felsőoktatási reform további lépése lehet, hogy megváltoztatják a finanszírozást, miszerint az intézmények helyett a hallgatókat kellene közvetlenül támogatni.

Szabó Zoltán kifejtette: az állam pályázati úton támogatná a hallgatók képzését, az első évben az addigi tanulmányi eredmény, azt követően pedig az egyetemen nyújtott teljesítmény alapján.

A politikus leszögezte, hogy a tandíj bevezetése csak a felsőoktatási reform első lépése, a modernizációs folyamat várhatóan öt évig tart.

Ennek részleteiről a szocialista képviselő nem árult el többet, annyit azonban elmondott: a tandíj mértéke a továbbiakban biztosan emelkedni fog, ennek ellensúlyozására viszont növekszik a hallgatói normatíva és a diákhitel összege is.

A minisztérium cáfol

Az oktatási tárca cáfolta, hogy megváltoztatnák a felsőoktatás finanszírozását. Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár szerint valóban voltak ilyen elképzelések, de a kabinet ezeket nem támogatta.

"Nem igaz! Sem az Oktatási és Kulturális Minisztériumban, sem a kormányban nincsenek olyan tervek, amelyek arról szólnának, hogy a magyar állam kivonulna a felsőoktatás finanszírozásából. Szó sincs róla!" - jelentette ki Manherz Károly az InfoRádióban.

A szakállamtitkár hozzátette: a felsőoktatási törvény tervezetének előkészítésekor felvetődtek a Szabó Zoltán által említett ötletek, de sosem kaptak kormányzati támogatást; így nincs szó arról, hogy az intézmények nem kapnak intézményi finanszírozást.

Manherz Károly leszögezte: az intézményi támogatás és a 2008-tól fizetendő tandíj is teljes egészében az intézményeknél marad, azok felét az egyetemi és főiskolai fejlesztésekre kell fordítani, másik részét pedig a jól teljesítő diákok tanulmányi ösztöndíjaira.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

Már az egészségügyi rendszereket is veszélyeztetik a kiberbűnözők

A pénzügyi szektor sokkal jobban fel van készülve a különféle kibertámadásokra, mint az egészségügyi szolgáltatók – mondta az InfoRádióban Palicz Tamás egészségügyi kiberbiztonsági szakértő. Arról is beszélt, hogy az utóbbi időben előfordult, hogy bizonyos támadások után teljesen újra kellett szervezni egy-egy kórház vagy egyes estekben egy teljes régió működését.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×