eur:
393.15
usd:
367.07
bux:
66927.2
2024. április 26. péntek Ervin

Göncz Kinga: a szlovák kormány határolódjon el Slotától!

Szlovák kollégája közbenjárását kérte Göncz Kinga külügyminiszter a magyar-szlovák békés együttélésre nézve aggasztó megnyilatkozások elkerüléséért - közölte Polgár Viktor külügyi szóvivő.

Göncz Kinga levelében közölte: "megütközéssel" olvasta Jan Slota, a Szlovák Nemzeti Párt elnökének a szlovákiai magyarokra és a Magyar Koalíció Pártjának politikusaira tett "sértő kijelentéseit".

A magyar külügyminiszter szerint az ilyen bántó megnyilvánulások "nem állnak összhangban együttműködésünk fejlesztésére irányuló, a magyar-szlovák alapszerződésben kölcsönösen vállalt kötelezettségeinkkel, illetve a legutóbbi találkozónkon is megnyilvánult törekvéseinkkel".

"Nehéz harmonikus jószomszédi viszonyról beszélni, ha egy (szlovákiai) kormányzó párt elnöke következmények nélkül ragadtathatja magát nyílt, magyarellenes megnyilvánulásokra" - írta a magyar külügyminiszter.

Göncz Kinga sajnálkozását fejezi ki amiatt, hogy a szlovák kormány mindeddig nem határolódott el Jan Slota kijelentéseitől.

"Bízom abban, hogy - budapesti megbeszélésünk szellemében - a Szlovák Köztársaság Kormánya nem enged teret a szélsőséges hangulatkeltésnek, és hasonló helyzetekben világossá és egyértelművé teszi álláspontját. Meggyőződésem szerint csak ilyen határozott fellépéssel lehet elejét venni annak, hogy európaiságunkhoz méltatlan megnyilatkozások alááshassák a két nép, a két ország közötti együttműködéshez szükséges bizalmat" - fejezi be levelét a magyar diplomácia irányítója.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×