eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Tömeges perek indulhatnak a kórházakban

Tömeges perekre lehet számítani az orvosok ügyeleti idejének bérezése miatt. Míg a győri és veszprémi kórházban több százan csak fontolgatják, hogy munkaügyi bírósághoz fordulnak, a Heim Pál Gyermekkórház húsz szakdolgozójának pere novemberben már elkezdődik.

A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházban több mint százan, a veszprémi Csolnoky Ferenc Kórházban kétszázötvenen fontolgatják, hogy munkaügyi pert indítanak, mert a szakdolgozók ügyeleti idejét a kórházvezetők nem teljes munkaidőként számolják el.

Dávid Gyula, a veszprémi intézmény főorvosa közölte: az ország uniós csatlakozásától visszamenőleg igényelték az elmaradt ügyeleti díjakat, kétszázötven dolgozóra számítva ez kétszázmillió forintot jelent.

Ügyvédünk elkészítette a beadvány a főigazgatónak, ha erre negatív válasz érkezik, akkor egy héten belül kiderül, hogy bírósághoz fordulunk-e - tette hozzá a főorvos.

Budapesten már perelnek

Budapesten a Heim Pál Gyermekkórház húsz orvosa már előrébb jár: a dolgozók áprilisban adták be a kerestet a munkaügyi bírósághoz, a tárgyalás november 8-án lesz. Az orvosok huszonötmillió forint elmaradt ügyeleti díjat követelnek.

Az igazgatóság úgy gondolja, hogy az európai irányelvek nem vonatkoznak a dolgozókra - mondta keserűen az InfoRádiónak Láposi Árpád, az intézmény orvosa.

Az InfoRádió több megyei kórházat megkeresett: Szegeden tudnak arról, hogy több orvos gondolkozik a pereskedésen; a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának klinikáin az ügyeletek szabályos rendben működnek, egyelőre illetménypótlékkal egészítik ki az ügyeleti díjakat.

Pécsett átszerveznek

Ruzsa Csaba, a Baranya Megyei Kórház vezetője azt mondta: pereskedő dolgozóról nem tud az intézményében, reméli, nem is lesz ilyen munkatárs, ugyanis a munkaidő-átszervezéssel, és állami segítséggel megoldható a probléma.

Mi átszervezéssel megpróbáljuk csökkenteni az ügyeletesek számát, és ezekből a pénzekből próbáljuk összerakni a költségvetést - tette hozzá.

Az Európai Bíróság már korábban, a Legfelsőbb Bíróság június közepén mondta ki, hogy az orvosok ügyeletben eltöltött ideje teljes egészében munkaidőnek számít.

A Magyar Orvosi Kamara szerint a ki nem fizetett ügyeleti díjak több tízmilliárd forintos tételt jelentenek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×