Infostart.hu
eur:
382.9
usd:
326.17
bux:
109213.64
2025. december 11. csütörtök Árpád

A vendéglős esete a csülökkel és a halott büntetőbíróval

Vádemelési javaslattal élt a rendőrség egy óbudai vendéglő tulajdonosával szemben, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. Az étteremben még 2004-ben kapott halálos ételmérgezést egy büntetőbíró.

Két évvel ezelőtt ételmérgezésbe belehalt a fővárosban az a büntetőbíró, aki utoljára hozott halálos ítéletet Magyarországon. A férfi a halála előtti napon egy étteremben ebédelt feleségével, és a sült csülök elfogyasztása után nem sokkal mindketten rosszul lettek.

A férfit, aki a csülök nagyobb részét ette meg, kórházba szállították mert állapota nem javult. A kórházba szállítást követően nem sokkal meghalt.

A rendőrségi nyomozás során kiderült hogy a bíró idegrendszerét egy baktérium támadta meg, amely a csülökkel került a szervezetébe. Szakértői vizsgálatok azt is kiderítették, hogy a hús szavatossági ideje már lejárt és valószínűleg nem a megfelelő hőmérsékleten sütötték meg. Ez okozta a bíró halálát.

Akár 5 évet is kaphat a vendéglős


A Budapesti Rendőr-főkapitányság főosztályvezető-helyettese az InfoRádiónak elmondta: foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indítottak eljárást az óbudai vendéglő tulajdonosa ellen. A férfi az eljárás során nem tett vallomást, és nem ismeri el felelősségét - tette hozzá Fülöp Valter.
A rendőrség az ügy aktáit vádemelési javaslattal továbbította az illetékes ügyészséghez. A törvény szerint a gyanúsításban szereplő bűncselekményért akár öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Bárki vehet baktériummal szennyezett húsárut

Az InfoRádió által megkérdezett élelmiszermérnök szerint azonban nem kell étterembe menni ahhoz, hogy ételmérgezésnek legyen kitéve az ember. Bárki vásárolhat olyan húsárut, amely baktériummal szennyezett.

A toxinok jelenlétének ráadásul semmi érzékelhető jele sincs. Szabad szemmel nem látható változás a húson, íz és illatmódosulás sem jelzi a kórokozók jelenlétét.

Tóth Gábor szerint elsősorban a füstölt, pácolt, töltelékes húsáruk jelenthetnek kockázatot. Ha a termék előállítása, kezelése, szállítása, vagy tárolása során megsértik az előírásokat, akkor veszélynek van kitéve a fogyasztó - hangsúlyozta az élelmiszermérnök.

Ráadásul az ételmérgezés rendszeresen okoz halált is. A budapesti Péterffy Sándor utcai kórházban, ahol évente több száz beteget kezelnek például hús- vagy gombamérgezéssel, évente egy halálesetre számítani kell - mondta az InfoRádiónak Zacher Gábor főosztályvezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Ukrán elnök: karácsonyig kaptunk időt Washingtontól

Az ukrajnai háború befejezéséről szóló megállapodás kidolgozására nem volt konkrét, ultimátumjellegű határidő, de az Egyesült Államok szeretné még karácsony előtt teljes mértékben tisztázni a megállapodás állását - közölte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtökön Kijevben újságírókkal.
VIDEÓ
Újabb rekordok dőltek az amerikai tőzsdéken

Újabb rekordok dőltek az amerikai tőzsdéken

Eleinte bizonytalan hangulat uralkodott ma Európa tőzsdéin, két ellentétes erő hatott és hat ma a piacokra: egyrészt tegnap az amerikai jegybank kamatot vágott és további kamatcsökkentéseket jelzett előre, ami javította a befektetői hangulatot, de ezt követően rontotta a képet, hogy az Oracle a vártnál gyengébb negyedéves számokat tett közzé, ami miatt újra előkerültek a mesterséges intelligencia buborék kipukkanásával kapcsolatos félelmek. A nap végére azonban már felfelé vették az irányt a tőzsdék, ez alól nem kivétel a hazai piac sem: a BUX nagyot emelkedett elsősorban a ralizó OTP-nek köszönhetően, miután több magas célár is jött a bankpapírra. Az amerikai tőzsdéken alapvetően pozitív volt a hangulat: az S&P 500 és a Dow Jones rekordmagasan zártak, a Nasdaqot viszont lehúzta az Oracle vártnál gyengébb gyorsjelentése.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×