eur:
395.26
usd:
365.54
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A vendéglős esete a csülökkel és a halott büntetőbíróval

Vádemelési javaslattal élt a rendőrség egy óbudai vendéglő tulajdonosával szemben, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt. Az étteremben még 2004-ben kapott halálos ételmérgezést egy büntetőbíró.

Két évvel ezelőtt ételmérgezésbe belehalt a fővárosban az a büntetőbíró, aki utoljára hozott halálos ítéletet Magyarországon. A férfi a halála előtti napon egy étteremben ebédelt feleségével, és a sült csülök elfogyasztása után nem sokkal mindketten rosszul lettek.

A férfit, aki a csülök nagyobb részét ette meg, kórházba szállították mert állapota nem javult. A kórházba szállítást követően nem sokkal meghalt.

A rendőrségi nyomozás során kiderült hogy a bíró idegrendszerét egy baktérium támadta meg, amely a csülökkel került a szervezetébe. Szakértői vizsgálatok azt is kiderítették, hogy a hús szavatossági ideje már lejárt és valószínűleg nem a megfelelő hőmérsékleten sütötték meg. Ez okozta a bíró halálát.

Akár 5 évet is kaphat a vendéglős


A Budapesti Rendőr-főkapitányság főosztályvezető-helyettese az InfoRádiónak elmondta: foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indítottak eljárást az óbudai vendéglő tulajdonosa ellen. A férfi az eljárás során nem tett vallomást, és nem ismeri el felelősségét - tette hozzá Fülöp Valter.
A rendőrség az ügy aktáit vádemelési javaslattal továbbította az illetékes ügyészséghez. A törvény szerint a gyanúsításban szereplő bűncselekményért akár öt évig terjedő szabadságvesztés is kiszabható.

Bárki vehet baktériummal szennyezett húsárut

Az InfoRádió által megkérdezett élelmiszermérnök szerint azonban nem kell étterembe menni ahhoz, hogy ételmérgezésnek legyen kitéve az ember. Bárki vásárolhat olyan húsárut, amely baktériummal szennyezett.

A toxinok jelenlétének ráadásul semmi érzékelhető jele sincs. Szabad szemmel nem látható változás a húson, íz és illatmódosulás sem jelzi a kórokozók jelenlétét.

Tóth Gábor szerint elsősorban a füstölt, pácolt, töltelékes húsáruk jelenthetnek kockázatot. Ha a termék előállítása, kezelése, szállítása, vagy tárolása során megsértik az előírásokat, akkor veszélynek van kitéve a fogyasztó - hangsúlyozta az élelmiszermérnök.

Ráadásul az ételmérgezés rendszeresen okoz halált is. A budapesti Péterffy Sándor utcai kórházban, ahol évente több száz beteget kezelnek például hús- vagy gombamérgezéssel, évente egy halálesetre számítani kell - mondta az InfoRádiónak Zacher Gábor főosztályvezető.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Golovin Vlagyimir: felelőtlenek voltunk

A szövetségi kapitány és a játékosok szerint is elveszített egy pontot a női kézilabda-válogatott Angola ellen. A döntetlen okának a sok hibát és a fellazult védekezést tartják. A csapat csütörtökön a spanyolok ellen harcolhatja ki a továbbjutást a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×