eur:
395.28
usd:
365.67
bux:
73475.88
2024. július 30. kedd Judit, Xénia

A kormány szerint nem a tandíj miatt ürülnek ki az egyetemek

A fejlesztési részhozzájárulás nem lesz hatással az iskolaválasztásra, így nem kell attól sem tartani, hogy egyes egyetemek vagy főiskolák kiürülnének - mondta az InfoRádióban az Oktatási és Kulturális Minisztérium felsőoktatási szakállamtitkára.

Mannherz Károly annak kapcsán beszélt erről, hogy Klinghammer István, az ELTE rektora az InfoRádió Aréna című műsorában azt mondta: a tandíj bevezetésével kiürülhet több egyetem és főiskola, mert ha fizetni kell, a szülők mindenáron a jobb intézményekbe fogják íratni gyermeküket.

A felsőoktatási szakállamtitkár kijelentette: ha egyes intézmények ki is ürülnek, akkor ez nem a fejlesztési részhozzájárulás bevezetése miatt lesz; a felsőoktatási létszám mindenképpen csökken majd az elmúlt évek csúcsa után.

Mannherz Károly szerint a tandíjnak azért nem lesz ilyen hatása, mert ez a pénz az intézményeknél marad, egy részét tanulmányi ösztöndíj formájában a hallgatók kapják, a másik része pedig az intézményfejlesztést szolgálja.

Nem csökken az eddigi támogatás

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium szakállamtitkára hangsúlyozta: a fejlesztési részhozzájárulás bevezetése nem érinti az egyetemek és főiskolák állami támogatását, a tandíj kiegészítő támogatásnak minősül.

Az intézmények normatív finanszírozása nem csökken, ugyanakkor a minisztérium át kívánja világítani a felsőoktatási intézmények gazdálkodását - tette hozzá Mannherz Károly.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Magabiztosan verte Spanyolország a magyar válogatottat
Férfi vízilabda

Magabiztosan verte Spanyolország a magyar válogatottat

A magyar férfi vízilabda-válogatott Spanyolország ellen játszotta második csoportmérkőzését a párizsi olimpián, 7-10 lett a vége, a magyar csapat egyszer sem vezetett. A mi hatosunkban a másik két mérkőzésen az ausztrálok bombameglepetésre 8-3-ra verték a formán kívüli szerbeket, a franciák 14-13-ra a vasárnap a szerbeket megszorongató japánokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 696 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×