eur:
395.23
usd:
365.49
bux:
73475.88
2024. július 31. szerda Oszkár

A halál, az adó és az adóelkerülés

Három dolog biztos az életben: a halál, az adó és az adóelkerülés - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak az APEH elnöke. Szikora János szerint nem érdemes adót csalni, rendelkezni fognak olyan új eszközökkel és jogosítványokkal, amelyekkel még hatékonyabban működhetnek. Vizsgálódásuk fő tárgya a vagyonosodás lesz, de nem a milliókat, hanem a tíz- vagy százmilliókat fogják majd keresni a revizorok. Lapszemlénk.

Nem a doktor a kevés, a kórház a sok

Nem a doktor a kevés, a kórház a sok - nyilatkozta a Népszabadságnak Mihályi Péter, az Államreform Bizottság tagja. A közgazdász szerint ha a kormány keményen kitart a színlelt szerződések megszüntetése mellett, fél éven belül komoly átalakulás zajlik le az egészségügyben.

Mihályi Péter azt mondta: az érdemi változásoknak két feltétele van: a kormány következetessége, illetve az, hogy az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat, valamint az Országos Egészségbiztosítási Pénztár hivatalnokai komolyan vegyék az ellátás biztonságáról szóló szabályokat. Ellenőrizzék például, hogy valóban megvannak-e a feltételei a gyógyításnak.

Ahol ellátási problémák jelentkeznek, ott a tulajdonosok, az önkormányzatok helyben oldják meg - mondta a szakértő, hozzátéve: vagy nyúljanak a zsebükbe, vagy zárják be az adott osztályt, intézményt. Ahol nincs elég orvos, tegyék le a kést! - közölte Mihályi Péter.

A szakértő szerint szerencsés, hogy most pattant ki a botrány a színlelt szerződések körül, mert ez valóban megoldhatja az egészségügy öreg problémáját: segít megszüntetni a felesleges intézményeket.

Fizikai csúcsbázis Debrecenben

Fizikai csúcsbázis épülhet Debrecenben - írta a Népszabadság. Ha a kormányzat elszánná magát és támogatná az egymilliárd eurós Európai Spallációs Neutronforrás névre keresztelt tudományos fejlesztést, akkor hazánk lehet az európai fizikai kutatások egyik fellegvára. Kormányzati igen esetén ugyanis nagy valószínűséggel hazánk lenne a befutó, noha a svédek és az angolok is érdeklődnek.

Az ok: a program egyik irányítója Mezei Ferenc professzor. Az ő nevéhez fűződik a neutronforrásokkal kapcsolatos újabb kutatások és módszerek elvi alapjainak a kidolgozása. Magyarország mellett szól, hogy Brüsszel az újonnan csatlakozott országok tudományát is fejleszteni szeretné, ráadásul ezen a téren a 10 új tagállam közül Magyarország a legjobb.

Karsai kontra Bajnai - még nincs vége

A Magyar Nemzet információi szerint nem zárult le Karsai és Bajnai nézeteltérése. Az MSZP frakció vezetése, illetve Bajnai Gordon, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség felügyeletével megbízott kormánybiztos kezdeményezésére ült tárgyalóasztalhoz Karsai József szocialista politikus, hogy az üzletemberrel való nézeteltéréseit tisztázza.

A lap úgy tudja: Karsai nem kért bocsánatot a Wallis Rt. volt vezérigazgatójától, amiért korábban tolvajnak nevezte. A politikus a Magyar Nemzetnek elmondta, bizonyíthatatlan Bajnai Gordon személyes felelőssége a Hajdú-Bét Rt. beszállítóit ért ötmilliárd forintos veszteséggel összefüggésben, az üzletember tisztázta a saját szerepét az ügyben. Karsai a tárgyalás részleteiről nem nyilatkozott.

A képviselő szerint a parlamentnek szigorítania kellene a csődeljárásra és cégalapításra vonatkozó törvényeket, mert "olyan nincs a világon", hogy harminc-negyven magyarországi pénzügyi csoport "trükkökkel" fél-egy év alatt milliárdokat keressen a mezőgazdaságban dolgozók "átverésével".

Demján: az összeomlás fenyegeti Magyarországot

A Magyar Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének ügyvezető elnöke a Magyar Nemzetnek azt nyilatkozta: reméli, hogy a kormány nem dőlt hátra az adócsomag megalkotása után, hanem lázasan készítik elő a reformokat. Ha alapos munkát végeznek, akkor a reformok végigvitelét támogatni kell - jelentette ki Demján Sándor.

A vállalkozó hozzátette: készek az áldozatvállalásra, de pontosan tudni akarják, hogy a nagyobb adóbevételek mire mennek el. Követelik, hogy négy év múlva a bruttó bérek legalább 60 százaléka a dolgozóknál maradjon, a cégek adóterhelése pedig 6 éven belül csökkenjen a régiós átlagára.

Demján Sándor szerint az ország olyan helyzetben van, hogy mindegy, milyen színű a kormány, tüzet kell oltani. Nem a tűzoltó munkatempója, hanem a lángok határozzák meg az ütemet.

A szövetség ügyvezető elnöke hozzátette: a gazdasággal nincs baj, az jelenleg 4 százalék körüli növekedést teljesít. Azzal a szférával van komoly gond, amit maga a politika kezel. Magyarországon egy államgazdálkodási válság van, ami a gazdaságot fékezi.

APEH: nem érdemes adót csalni


Három dolog biztos az életben: a halál, az adó és az adóelkerülés - nyilatkozta a Napi Gazdaságnak az APEH elnöke. Szikora János szerint nem érdemes adót csalni, rendelkezni fognak olyan új eszközökkel és jogosítványokkal, amelyekkel még  hatékonyabban működhetnek. A szigorítások mellett az adóhatóság jogkörét és létszámát is kibővítik az adómódosítások.

Vizsgálódásuk fő tárgya a vagyonosodás lesz, de nem a milliókat, hanem a tíz- vagy százmilliókat fogják majd keresni a revizorok. A kiválasztás során egyre kevésbé a feljelentésekre, inkább a nyilvántartásokra és az ellenőrzési tapasztalatokra hagyatkoznak.

Nem érdemes barátokra, ismerősökre hivatkozni, ha az adóhivatal a kétes forrású pénzek után érdeklődik - hangsúlyozta az APEH elnöke, hiszen a hatóság őket is leinformálja, éljenek akár külföldön.

Szikora János közölte: az APEH nem tervez kampányszerű akciókat a színlelt szerződések feltárására, megvárja az első időszak tapasztalatait, de ha érezhetően nem változik a helyzet, akár külön akciót is indíthat.

Az eddig slágernek számító áfaügyek sem szorulnak háttérbe, a legnagyobb bevételt biztosító adó súlyosabb ügyeire egy "FBI-részleget", a közép-magyarországi regionális szervezetet állítják rá.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni

Sós Csaba Milák Kristóf úszásáról: "Olyan ez az egész, mint a cirkuszban. Az ember látja, és nem akarja elhinni"

"Ahová Milák Kristóf odaáll, nyer" - foglalta össze röviden a nyilvánosság számára nehezen megfejthető rejtélyt Sós Csaba úszókapitány. Állítja, 60 éve van az úszósportban, de ilyet még nem látott, mint ami most történik, és amire szerda este fél 9 után sor kerül - a 200 m pillangó döntőjében. Németh Nándor esti döntőjéről is szólt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Kiderült, hol épül meg a gigantikus magyarországi szélerőműpark

Két vállalkozás, a Green Energy Investhor Zrt. és az Euronergy Arrabona Kft., építheti meg a Győr-Moson-Sopron vármegyei Vadosfa közelében azt a gigantikus, összesen 695 megawatt kapacitású szélerőműparkot, amelyre az egész országban csak egyetlen csatlakozási ponton adott lehetőséget tavasszal a kormány – derült ki a Magyar Energetikai és Közmű-Szabályozási Hivatal oldalán elérhető adatbázisból. Ez megerősítette a Portfolio tavasszal megírt értesülését, hogy Győr közelében valósulhat meg a projekt, közvetlenül a nagyfeszültségű hálózatra csatlakoztatva.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×