eur:
395.57
usd:
365.47
bux:
0
2024. július 31. szerda Oszkár

Rémhírterjesztés: nem vonták vissza a feljelentést

Nem vonta vissza a rémhírterjesztés miatt tett feljelentését a katasztrófavédelem azt követőn sem, hogy a miskolci polgármester elismerte: ő figyelmezette a lakosságot a közelgő vihar veszélyeire. Múlt héten csütörtökön az emberek letakarták autóikat, miután a lakosokat a közelgő jégeső veszélyeire figyelmeztették. A jégeső azonban elmaradt.

Az Országos Katasztrófavédelemmel a meteorológiai szolgálat csütörtök délután közölte: többfelé kialakulhatnak zivatarok, néhol jégeső és felhőszakadás is előfordulhat. Az előrejelzésben a szolgálat Miskolcot nem nevezte meg ugyan, de Észak-Magyarország területére zivatart, heves záport, és helyenként jégesőt is jósolt.

Ezt a jelentést küldte meg a szervezet a miskolci önkormányzatnak is. A miskolciak azonban - sajtóinformációk szerint - már csütörtök délelőtt több olyan szöveges üzenetet is kaptak mobiltelefonjaikra, amelyben a jégeső és a közelgő vihar veszélyeire figyelmeztették őket. A vihart délután négy órára jósolták.

Feljelentés rémhírterjesztés miatt

A katasztrófavédelem rémhírterjesztés miatt feljelentést tett a rendőrségen. Dobson Tibor hozzátette: valaki visszaélt a szervezet nevével, hamis információt, álhírt terjesztett.

"Ez a híresztelés nem felel és nem felelt meg a valóságnak, ilyen jellegű információt mi nem kaptunk az Országos Meteorológiai Szolgálattól, és ennek megfelelően nem is terjesztettünk"
- fogalmazott Dobson Tibor.

A miskolci polgármester elismerte

Közben a miskolci polgármester elismerte: ő kérte a város lakosságának figyelmeztetését a közelgő vihar veszélyére. Káli Sándor a Magyar Távirati Irodának azt mondta: minden felelősséget vállal.

A polgármester megjegyezte: a városban az utóbbi időszakban a szélsőséges időjárás már rendkívül sok kárt okozott. Csütörtökön is olyan időjárási előrejelzésekről kapott információt, amely szerint a város felé vihar közeledik. Az embereknek ezért fel kellett hívni a figyelmét arra, hogy óvják meg értékeiket - fogalmazott.

Nem vonják vissza a feljelentést

A katasztrófavédelem szóvivője szerint ennek ellenére továbbra sem vonják vissza a feljelentést.

"A polgármester úr semmit nem tett, ami bármilyen kritikát érdemelne, ő az egyébként az időjárás-jelentésben szereplő információkról tájékozatta a lakosságot. Egyébként azt sem zártuk ki eddig, hogy talán valamely munkatársunk hibázott, viszont a belső vizsgálat - eddig legalábbis - nem hozott eredményt" - mutatott rá Dobson Tibor.

Még nem rendeltek el nyomozást az ügyben

Az InfoRádió megkereste a megyei rendőr-főkapitányság szóvivőjét is. Kompoltiné Jakab Ilona érdeklődésünkre azt mondta: egyelőre nem döntöttek arról, hogy történt-e bűncselekmény, ezért az ügyben még nem rendelték el a nyomozást, csupán vizsgálják a beérkezett adatokat, dokumentumokat.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Döntés született a triatlon rajtjáról

Biztonságosnak ítélték meg a Szajna vízminőségét arra, hogy mégis ússzanak benne a triatlonosok a párizsi olimpián.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.07.31. szerda, 18:00
Feldman Zsolt
az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×