eur:
394.06
usd:
363.76
bux:
74051.15
2024. augusztus 1. csütörtök Boglárka

"A kormányfő elhatározása csaknem halálugrás"

A jobboldal szorítása alatt kormányra lépő MSZP jóléti intézkedések sorával igyekezett konszolidálni hatalmát - írja Tölgyessy Péter politológus a Népszabadságban. A korábbi országgyűlési képviselő szerint még sohasem készült a lehetőségekkel olyan kevéssé számoló költségvetés, mint tavaly. Tölgyessy Péter úgy látja, a teheremelésekkel ma lényegében Orbán Viktor legyőzésének az árát törleszti az ország.

Nincs világos választói felhatalmazás

Megannyi új reformkorról szóló megnyilatkozás után a régi-új miniszterelnök a múlt héten a nyilvánosság elé állt valóságos programja első fejezetével, a kormány megalakulását követő első napon megmutatta elszántságát: politikailag akkurátusan kiegyensúlyozott tervezetével hamarjában igyekszik rendbe tenni az államháztartást - írja Tölgyessy Péter a Népszabadságban.

A politikai elemző szerint Gyurcsány Ferenc eddigi indítványai döntően adóemelések és más szokásos megszorítások, általuk az ország még korántsem lép ki az évtizedek óta jellemző "húzd meg, ereszd meg" időszakok monoton ismétlődéséből.

A kormányfő elhatározása csaknem halálugrás - írja Tölgyessy Péter, aki szerint a kormánytöbbség nem kapott világos felhatalmazást a megszorításokra a választóktól.

Ugyan mitől baloldali ez a program?

Még sohasem készült a lehetőségekkel olyan kevéssé számoló költségvetés, mint tavaly - teszi hozzá. A teheremelésekkel ma lényegében Orbán Viktor legyőzésének az árát törleszti az ország.

A szakember úgy látja, a kormány tüntetően igyekszik a megszorításoknak baloldali jelleget adni, ám az egyik legtöbb bevételt hozó intézkedés, a húsz százalékban egységesített áfakulcs inkább az alacsonyabb jövedelműeket sújtja. Így részben az élelmiszerek és a gáz megemelt adója finanszírozza a tartós fogyasztási cikkek év eleji tehermérséklését.

Az adóeltitkolás ellen tervezett intézkedések némileg kiszélesíthetik az adóalapot, azonban viszonyaink közt nemigen hoznak az előirányzottat elérő bevételeket - olvasható a cikkben.

A túlelosztás visszavételének politikailag legkevésbé költséges módja ezúttal is alighanem az inflációkeltés lesz - véli Tölgyessy Péter.

A kirúgás nem csodaszer

A szakember szerint jócskán lehetne a közszolgáltatások hatékonyságán javítani, és a létszámon is akad mit csökkenteni. A közalkalmazotti állomány radikális megkurtítása azonban korántsem univerzális csodaszer.

Tölgyessy Péter azt írja, a minisztériumok hatásköri megosztásának átszabása, számuk mérséklése önmagában még nem reform, hanem esetenként tévútra vivő passzió. A tizedelésszerű elbocsátások után rendszerint hamarosan helyreállnak a korábbi állapotok. A közhatalom által betöltött feladatok létszám- és költségigényének gondos felülvizsgálata, majd a kiadásokhoz képest kevés előnnyel járó teendők megszüntetése vagy ésszerűbb elvégzése nélkül nem lehet valóban jelentős és főleg tartós megtakarításokat elérni.

A vizitdíj és az utólagos tandíj bevezetése helyett Tölgyessy Péter szerint egy kisebb összegű, de azonnal fizetendő tandíj, és a tényleges gyógyítási költségek 10 százalékát kitevő, évente legfeljebb százezer forintos térítés inkább segítene.

A reformelképzelések közül még leginkább az állammal kapcsolatos részek kimunkáltak. Örvendetesnek tartja Tölgyessy Péter, hogy a kormány a körjegyzőségek kiterjesztésével, a kistérségi társulások támogatásával csökkenteni kívánja az önkormányzati kiadásokat.

Ám a regionális rendszerre való áttérésnek kevésbé lennének előnyösek a hozadékai. Nálunk nemcsak hiányoznak a tartomány hagyományai, de nincsenek általánosan elfogadott regionális székvárosok sem. A kisebb megyék esetleges összevonása jobban illeszkedne a magyar településszerkezethez, mint a régiók erőltetése - írja a politológus.

Korlátozottan alkalmas miniszterek

<

Túlvállalja magát?

A Gyurcsány Ferenc által felállított kormány távolról sem erős reformkormány, számos miniszter csak korlátozottan alkalmas a változtatási szándékok tevékeny képviseletére - közli a politikai elemző. Tölgyessy Péter szerint igazán karakteres pénzügyminiszter hiányában a megszorításokat többnyire maga a kormányfő jeleníti meg a választók előtt.

A miniszterelnök módszeresen törekedett a legfontosabb stratégiai ügyeket kivonni a tárcák hatásköréből. A törvénybe iktatott kormányzati szerkezet sajátos keveréke az elnöki rendszernek és a nyolcvanas évek reformelképzeléseinek. Csaknem megszűnt a kabinetelv, az adminisztráció a kormányfő által hierarchikusan vezetett gépezetté válik.

A gázáremelés nem növeli a versenyképességet

A két esztendeje még fölöttébb valószínűtlen választási győzelem után Gyurcsány Ferenc érthetően fölébe kerekedett pártja hagyományos érdekcsoportjainak. Az SZDSZ régi vezetőinek nincs erős képviseletük a kormányban, minden eddiginél kevésbé érvényesülnek a szabad demokraták szempontjai. A miniszterelnök most könnyen érezheti úgy, hogy a vízen is képes járni, ám ha mindent maga intéz, veszélyesen nagyra nőhet személyes felelőssége - írja Tölgyessy Péter.

A mégoly bátor gázáremeléstől sem lesz önmagában versenyképesebb az ország. Az egyensúlyzavarok enyhülésével ismét kezdődhet az osztogatás. Igazi sikerhez aligha vezethet a külső példák doktriner másolása. Az emberek nálunk minden leleményükkel kerülik a közterheket, miközben ingyenes szolgáltatások sorát várják az államtól. A mindenkori kormányoknak mégis ennek a bajosan megoldható feladványnak a keretei közt kell keresniük a magyar utat - írja Tölgyessy Péter Halálugrás a jövőbe című cikkében, a Népszabadságban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban
videók

Milák Kristóf még nem tett pontot a mondat végére Párizsban

Hosszú csendjében tavaly egyetlen mérvadó interjút adott, amelyben fogadalmat tett olimpiai aranyérmeinek számára Milák Kristóf, és bár 200 méteren Párizsban nem járt sikerrel, ott van még a 100 méter, valamint a Los Angeles-i nyári játékok is, ahol még mindig bőven 30 év alatt lesz.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.01. csütörtök, 18:00
Kárpáti Róbert
sportpszichiáter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×