eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Minden hetedik embert elbocsátanak a közszférában?

Csaknem 100-120 ezer fő elbocsátása várható a közszférából a következő három évben a költségvetési megszorító csomag részeként.

A Népszabadság szerint a kormány várhatóan fokozatosan vezeti be az új gáztarifarendszert. Az újság úgy tudja, a legkisebb fogyasztás támogatása egyelőre továbbra is alanyi jogon jár majd, e felett azonban júliustól csak a szociálisan rászorultak kapnak árkedvezményt. Azok akik nem tudják majd valamilyen papírral igazolni szegénységüket, jelentősebb, átlagosan 25-30 százalékos gázáremelkedéssel kell számolniuk. A kormány nem azonnal, hanem másfél-két év alatt elnyújtva kívánja bevezetni a rendszert.

Csaknem 100-120 ezer fő elbocsátása várható a közszférából a következő három évben a költségvetési megszorító csomag részeként - értesült a Magyar Nemzet pénzügyminisztériumi forrásból. Az újság információi szerint a legnagyobb mértékű létszámleépítést a kormányprogram a közigazgatás területén tervezi, de tömeges elbocsátások várhatók az oktatási és az egészségügyi intézményeknél is.  A tervezett szigorítások gyakorlatilag azt jelentik, hogy a közszférában dolgozó minden hetedik ember elveszíti munkahelyét.

A Világgazdaság szerint egy év alatt egyötödével több, közel nyolcvan nagy létszámú nemzetközi konferenciát rendeztek tavaly Budapesten. Ezzel Magyarországnak sikerült előrébb kerülnie a Konferenciarendezők Nemzetközi Szövetségének (ICCA) tízes ranglistáján. Budapest Stockholmot maga mögé utasítva Szöullal megosztva a nyolcadik helyen áll.

Az egyszerűsített közteherviselési hozzájárulást, csak abban az esetben van értelme megtartani, ha az ekhósok száma eléri a tízezret - írja a Napi Gazdaság. Ha ezt nem sikerül megvalósítani akkor nincs értelme megtartani, mert nem ad kielégítő megoldást a színlelt szerződések felszámolására.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×