eur:
395.72
usd:
371.96
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A kormány piacra dobja a családi ezüstöt

Várhatóan fél éven belül tőzsdére viszik az Állami Autópálya Kezelő ZRt. 20-40 százalék közötti kisebbségi részvénycsomagját - jelentette be a gazdasági és közlekedési miniszter.

Kóka János a kormány döntését ismertetve elmondta: az új autópálya-finanszírozási modell keretében kötvénykibocsátással és hitelfelvétellel mintegy 1,9 milliárd eurós forrást vonnak be a sztrádaépítésbe és üzemeltetésbe.

A szabaddemokrata politikus úgy vélte: ennek eredményeként gyorsabban, és 20 százalékkal olcsóbban épülhetnek majd az autópályák Magyarországon.

Nem lesznek drágábbak a matricák

Kóka János hangsúlyozta: csak a sztrádák üzemeltetésébe vonnak be magántőkét, az utak állami tulajdonban maradnak.

A gazdasági és közlekedési miniszter hozzátette: az új finanszírozási modell miatt nem drágulnak a sztráda-matricák, mert azok árát továbbra is a gazdasági tárca határozza meg.

Kóka János szólt arról is, hogy a rendszerrel elkerülhető a költségvetési hiány növekedése.

Az elemző szerint eladják a "családi ezüstöt"

A döntést a "családi ezüst" eladásához hasonlította az ING vezető elemzője. Barcza György az InfoRádióban úgy vélte, hogy a sztrádák eladásával a kormánynak sikerülne a költségvetés kiadási oldaláról nagyjából 300 milliárd forintot "eltüntetnie".

Az elemző szerint a pénz a költségvetés bevételi oldalán nem jelenhet meg; a privatizációs bevételeket ugyanis nem lehet így elszámolni.

A "családi ezüst" eladása csak egyszeri bevétel, amely csak a tranzakció évében jelentkezik - figyelmeztetett az elemző.

A BÉT vezérigazgatója támogatja az ötletet

Az autópályák tőzsdére vitelének tervéről semmilyen hivatalos információt nem kapott a Budapesti értéktőzsde, de az ötlet jó - mondta a BÉT vezérigazgatója az InfoRádióban.

Horváth Zsolt az elképzelést azért tartja jónak, mert általa bővülhetne a tőzsde kínálata, valamint átláthatóvá válna az autópálya-finanszírozás és -működtetés.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Újabb részletek az idősek jogosítványáról

A Közlekedési Alkalmassági és Vizsgaközpont (KAV) tájékoztatása szerint 2021-ben 93 680 fő tett sikeres B kategóriás vizsgát, 2022-ben pedig 99 174-en, közöttük igen magas korú jelentkezők is.
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×