eur:
393.72
usd:
364.98
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Célkeresztben az MSZP törzsszavazói?

A középső áfakulcs emelése, a gyógyszerár-támogatási rendszer megregulázása, illetve a közüzemi szolgáltatások hozzáigazítása a világpiaci tendenciákhoz. Sajtóhírek szerint ezeket a reformokat tervezi a kormány. Ha valóban így lesz, akkor az jórészt a nyugdíjasokat - az MSZP fő támogatóit - érintheti kedvezőtlenül.

Kompenzálni kell a nyugdíjasokat

Ha lesznek megszorító intézkedések, akkor azokat a kormánynak kompenzálnia kell a nyugdíjasok számára - jelentette ki az InfoRádiónak a Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke.

Jankovits György közölte: a nyugdíjas társadalom számára kedvezőtlen intézkedések hatásának meg kell jelennie a járadék emelésében is. A nyugdíj éves korrigálásának kiszámításakor figyelembe veszik a nyugdíjas fogyasztói kosár áremelkedését is.

Az idősek havi bevételük jelentős részét fordítják gyógyszerekre, élelmiszerre és energiára. Arányaiban viszont a társadalom többi rétegéhez képest kevesebbet költenek ruhákra vagy tartós fogyasztási cikkekre. Éppen ezért a nyugdíjemelés meghatározásakor nem az inflációt, hanem nyugdíjas fogyasztói kosár árindexét veszik alapul.

A nyugdíjas réteg sem egységes

A nyugdíjasok valóban megszenvedhetik a sajtóhírek szerint tervezett megszorításokat, de hiba lenne ezt a korosztályt egységes rétegként kezelni - mondta a GKI Gazdaságkutató Rt. ügyvezető igazgatója. Karsai Gábor szerint ezért az árkompenzációkat is célirányosabban kellene meghatározni.

Az 15 százalékos áfakulcs 20 százalékra növelése megdrágítja az élelmiszereket. A gyógyszerek és az energia árának emelkedését szintén a nyugdíjasok érzik meg a leginkább. Karsai Gábor azonban rámutatott arra is, hogy a gáz és a villamosenergia árindexe az legutolsó adatok szerint még csökkent is. A nyugdíjasok pedig a 13. havi juttatás bevezetésével jelentős pluszbevételhez jutottak.

Főleg gyógyszerre és élelmiszerre költenek

A nyugdíjasok más rétegekhez képest jóval többet költenek gyógyszerre. A Napi Gazdaság szerint a medicinák aránya a fogyasztóiár-indexben 2,4, míg a nyugdíjasok kiadási szerkezetében 5,5 százalékos.

Ha lesz vizitdíj, javarészt azt is az idősek fogják megfizetni - jegyzi meg a lap.

Ha valóban lesznek megszorítások és azok leginkább a nyugdíjasokat sújtják majd, az politikailag is furcsa helyzetet teremt, hiszen a közvélemény-kutatások szerint éppen ez a réteg döntötte el a választást a kormánykoalíció javára. Az MSZP szimpatizánsainak fele nyugdíjas korú - állapította meg például a Gallup.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

Fábián László: nem elérhetetlen cél a kétszáz fős magyar csapat a párizsi olimpián

A jelenlegi világranglista-helyezések alapján több mint húsz sportágban lehetnek érdekeltek a magyarok a nyári ötkarikás játékokon – mondta az InfoRádióban a Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára. Fábián László beszélt a hazai rendezésű kvalifikációs versenyek, köztük az április 25-én kezdődő szegedi evezős Európa-bajnokság jelentőségéről is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

A béke lehetőségéről beszélt a moszkvai miniszter, csúcsfegyvereket kaphat Kijev – Háborús híreink pénteken

Oroszország kész garantálni a folyamat többi résztvevőjének jogos biztonsági érdekeit az ukrajnai konfliktus békés rendezése esetén, ha maga is ugyanilyen garanciákat kap - jelentette ki Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az Izvesztyija című lapban pénteken közölt interjúban. Az Egyesült Államok korábban ellenállt Ukrajna kérésének a nagy hatótávolságú ATACMS rakéták szállítására. Az elmúlt időszak eseményei következtében Washington újraértékelheti álláspontját - számolt be a Defense One. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×