INFORÁDIÓ 

2018. március 20. kedd
Klaudia

Az ÁNTSZ lecsapott az iskolai büfékre

Infostart / InfoRádió
Tízmillió forintos bírsággal ért véget az ÁNTSZ és a fogyasztóvédők közös ellenőrzése az iskolai és kórházi büfékben - értesült az InfoRádió a Fogyasztóvédelmi Főfelügyelőség szóvivőjétől. Az országos akcióban az idén életbe lépett büférendelet betartását vizsgálták a szakemberek.

Az iskolai büfékre összesen 6,5 millió forintos, a kórházi büfékre 3,5 millió forintos büntetést szabott ki a hiányosságokért a tisztiorvosi hivatal és a fogyasztóvédelem.

A márciusban hatályba lépett rendelet semmilyen élelmiszert nem helyez tiltólistára, csak ajánlásokat fogalmaz meg. Azt azonban előírja az iskolai árusoknak, hogy kínálatukat egyeztessék az intézmény vezetőivel és a szülői munkaközösséggel.

Az előírással Oktatási Minisztérium célja az volt, hogy a gyerekek legalább az iskolákban ne juthassanak hozzá túlcukrozott, agyonsózott, tartósítószerekkel dúsított élelmiszerekhez.

Akik ugyanis rendszeresen fogyasztják ezeket, a szakemberek szerint nagy eséllyel elhíznak, cukorbetegek lesznek, valamint szív- és érrendszeri problémákkal küszködnek majd.

Az InfoRádió úgy tudja, az országos akció márciusban indult és nemrég fejeződött be. A vizsgálatot az Egészségügyi Minisztérium rendelte meg.

A miniszteri rendelet csak ajánlásokat tartalmaz, semmilyen élelmiszert nem helyezett a tiltólistára, ám olyan ajánlásokat tett, például a sótartalomra vonatkozóan, amelyeknek egyetlen Magyarországon gyártott termék sem felel meg.

Ettől függetlenül a büfés árulhat még chipset vagy csokoládét, hiszen az ajánlás nem kötelező érvényű, de ebbe bele kell egyeznie az iskola vezetésének és a szülői munkaközösségnek is.

A fogyasztóvédők az ételek, élelmiszerek minőségét vizsgálták a kórházi büfékben.

Azt már régóta lehet tudni, hogy a kórházi koszt mennyiségét és milyenségét kifogásoló betegek gyakran egészítik ki étkezésüket a kórházi büfé kínálatából, ahol jócskán választhatnak a kalóriadús nassolnivalókból, édességekből, a zsíros húsokkal tömött szendvicsekből, lángosból.

Az ellenőrzések során kiderült az is, hogy csekély a különbség élelmiszer-kínálat szempontjából az egészséges dolgozók számára fenntartott vállalati, illetve a kórházi büfék között.


A címlapról ajánljuk