eur:
389.18
usd:
363.85
bux:
68140.32
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Érettségi másodikban

A nemzetiségi nyelv és irodalom érettségikkel megkezdődik pénteken a tavaszi érettségi vizsgaidőszak. A végzősök hétfőn magyar nyelv és irodalomból, kedden matematikából, szerdán pedig történelemből vizsgázhatnak. Az oktatási tárca közlése szerint nincs újdonság a tavalyi vizsgarendszerhez képest.

Körülbelül 120 ezren kezdhetik meg az érettségi vizsgát. A budapesti Karinthy Frigyes Kéttannyelvű Gimnáziumban már kedden nemzetközi érettségit rendeztek, és pénteken több iskolában nemzetiségi nyelv és irodalomból vizsgázhatnak a diákok.

Hétfőn reggel 8 órától magyar nyelv és irodalom, kedden matematika, szerdán pedig történelem tárgyból rendeznek írásbeli vizsgákat emelt- és középszinten egyaránt. Az oktatási tárca közlése szerint csütörtökön német, pénteken pedig angol nyelvből lehet érettségizni.

Szigorítottak

A tavalyi tétellopási botrány után a minisztérium szigorította a tételek nyomtatásának és kiszállításának feltételeit: a kinyomtatott feladatlapok az úgynevezett körzetközponti jegyzői hivatalokba kerülnek, ahonnan csak a vizsganap reggelén vihetik el az iskolaigazgatók.

Friss Péter, a tárca főosztályvezetője az InfoRádiónak elmondta, néhány tárgyból alsóbb évesek is érettségizhetnek. Például földrajzból már a tizedik évfolyam után letehető a vizsga, mivel a tantárgyat eddig tanulják a diákok.

Az emelt szinten letett nyelvi érettségi idén is államilag elismert nyelvvizsgával egyenértékű: a 60 százalék fölötti eredmény középfokú, a 40 és 60 százalék közötti eredmény pedig alapfokú nyelvvizsgát jelent.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×