eur:
390.26
usd:
364.27
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Eltűnhetnek gyógyszerek a támogatotti listáról

A Magyar Nemzet szerint jövő januártól több mint száz gyógyszer kiesik a társadalombiztosítás által támogatott körből. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár illetékese szerint egyszerűen arról van szó, hogy az azonos hatóanyagú készítmények közül a túlságosan drágákat nem támogatják a jövőben. Hogy pontosan mely gyógyszerek kerülnek majd ki a támogatási körből, még nem tudni, a gyógyszergyártók ugyanis még önként csökkenthetik áraikat.

Jogszabály rendeli el, hogy az azonos hatóanyagú készítmények közül azokat, amelyek legalább 20 százalékkal drágábbak, mint a referenciatermék, kivonja a támogatotti körből az Országos Egészségbiztosítási Pénztár - mondta az InfoRádiónak Lengyel Gábor, az OEP főosztályvezetője.

A gyógyszergyártóknak azonban lehetőségük van csökkenteni az érintett gyógyszerek árát, és így biztosítani, hogy bennmaradjanak a körben - hangsúlyozta a főosztályvezető, aki úgy véli, a legtöbb gyártó élni fog a lehetőséggel, és leviszi az árakat.

Így a lépéstől azt várják, hogy számos esetben csökkenti majd a beteg által fizetett térítési díjat, és milliárdos megtakarítást hoz majd a lakosság és a gyógyszerkassza oldalán is.

Lista már van, de hogy végül mi marad rajta, az a gyártóktól függ


Lengyel Gábor nem akart konkrét számot mondani arra a kérdésre, hogy pontosan hány gyógyszer kerül így ki a támogatásból. Megjegyezte: a végső szám a gyártóktól függ majd, akik pénteken kapták meg az OEP listáját, és május 19-ig dönthetik el, csökkentik-e áraikat. Pontos számot ezután mondanak.

Az intézkedés minden olyan kört érint, ahol vannak generikus készítmények, hatóanyagok nem fognak eltűnni a támogatotti körből - hangsúlyozta a főosztályvezető.

Bár már korábban is felmerült a kérdés, hogy nem különbözhetnek-e mégis egymástól az azonos hatóanyagú gyógyszerek, Lengyel Gábor kijelentette: az Országos Gyógyszerészeti Intézet vizsgálja az egyes gyógyszereket, és ha ők kimondják két gyógyszerről, hogy biológiailag egyenértékű, akkor senkinek sincs oka kételkedni az azonos hatásban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×