INFORÁDIÓ 

2018. március 21. szerda
Benedek

Szijjártó: a Fidesz nem költözik

Infostart / InfoRádió
A Fidesz nem költözik ki a Szentkirály utcai székházból - közölte a párt szóvivője az InfoRádió értesülésére reagálva. Szijjártó Péter közölte: hosszú távú bérleti szerződésük van, ezért nincs napirenden a Fidesz központi hivatalának elköltözése.

Az InfoRádió úgy tudja, hogy Orbán Viktor szerepet kap a megalakuló parlamenti Fidesz-frakció vezetésében, de egyelőre még nem tudni, hogy ez mit jelent majd pontosan a gyakorlatban.

Az egyik lehetőség az, hogy egyszerre van elnöke és vezetője is a frakciónak, de elképzelhető az is, hogy a frakcióvezető egyben a frakcióelnök - fogalmazott a közszolgálati televízióban a Fidesz kommunikációs vezetője.

A választás második fordulójának estéjén vetődött fel, hogy a pártelnök irányítaná az új frakció munkáját a frakcióvezetőként, majd egy új tisztség, a frakcióelnöki poszt létrehozása is napirendre került.

Arra a kérdésre, mit jelentene a frakcióelnöki poszt Orbán Viktor számára, Deutsch-Für Tamás azt válaszolta: "azt jelenti, hogy az új politikai stratégiának nemcsak a kidolgozásában, hanem a képviseletében, megjelenítésében és végrehajtásában Orbán Viktor, a Fidesz tagjaitól és a Fidesz szavazóitól megkapott bizalom alapján aktívan részt kíván venni."

A nagyobbik ellenzéki párt szerdai elnökségi ülésén a frakcióvezetői posztra nem tettek javaslatot, és ez várhatóan így is marad a következő mintegy másfél hétben.

Azt mindenesetre eldöntötték, hogy májusban 164 fővel egy frakciót hoznak létre, és a házszabály adta lehetőségekkel élve később kerülhet napirendre az önálló kereszténydemokrata képviselőcsoport megalakulása.

Az InfoRádió információi szerint korábban olyan elképzelés is volt, hogy az őszi önkormányzati választáson a kereszténydemokraták a kisebb településeken önállóan mérettetik meg magukat, és támogatottságuk függvényében döntenek a külön útról.

Az önállóság melletti érvek között szerepel a parlamenti bizottságokba, illetve a különböző kuratóriumokba való delegálás joga és a külön vélemények karakteresebb megjelenítése.

A Fidesz elnöksége szerda esti ülésén azt javasolta, hogy május 20-ára hívják össze saját kongresszusukat, amelyen a pártelnöksége felajánlja lemondását.

A frakció mai munkaértekezletén megbeszélik a kampányt, mindenki elmondhatja a véleményét, majd Orbán Viktor pártelnök értékeli a helyezet, és ha összegyűjtötte a javaslatokat, akkor abból készíti el a politikai stratégiát.

Rogán Antal korábbi kampányfőnököt az elnökség azzal bízta meg, hogy végezze el a kampány lezárásával kapcsolatos teendőket, készítse elő a kampánnyal összefüggő beszámolót, amelynek megvitatása és elfogadása a kongresszus feladata lesz.


A címlapról ajánljuk