eur:
394.05
usd:
365.67
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Csak május 7-én derül ki, ki nyerte a választásokat?

Az országgyűlési választások hivatalos végeredménye csak május 7-re várható. A külföldön leadott voksok miatt ugyanis csak április 29-re tudnak minden szavazatot összeszámolni, és előzetes végeredményt hirdetni, amely ellen még jogorvoslati kérelemmel is élni lehet. A területi és az országos listáról szerzett mandátumokat pedig csak ezek után adhatják ki - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda vezetője.

A külföldön leadott voksok beérkezése és összeszámolása után április 29-én lesz meg a végeredmény, ez ellen azonban fellebbezéssel lehet élni. Rytkó Emília szerint a jogorvoslati kérelmek benyújtása és elbírálása összesen maximum 4-5 napot jelent. A területi listás mandátumok jogerős kiadása azonban csak ezután következhet, hiszen általában az egyéni jelöltek egy része a területi listán is szerepel.

Ezek után állapítja meg az Országos Választási Bizottság a töredékszavazatok alapján az országos listáról kiosztható 64 mandátum elosztását. Az esetleges jogorvoslati kérelmek elbírálását is beleszámítva mindez összesen 7-8 napot fog igénybe venni, "tehát május 7-re, legkésőbb 8-ra talán megvan az eredmény" - fogalmazott az Országos Választási Iroda vezetője.

Barátságtalan a külképviseleti szavazási módszer

A külképviseleti szavazás az egyik olyan eleme a magyar országgyűlési választásoknak, amin Rytkó Emília szerint mindenképpen változtatni kellene. A választási szakember szerint nem csak azért, mert a jelenlegi rendszerben 4 hét telik el az első szavazat leadása, és az előzetes végeredmény megállapítása között, hanem azért is, mert túlságosan korán kell eldönteni, ha valaki külföldön akarja leadni voksát, és visszalépési lehetőség sincs, ha valaki végül mégsem tartózkodik külföldön a szavazás időpontjában.

Az elektronikus eljárás a jövő?

Arra a kérdésre, hogy milyen szavazási rendszert látna szívesen a jelenlegi külképviseleti szavazatleadás helyett, Rytkó Emília azt mondta: "Én az elektronikusra voksolok". Hozzátette: reméli, hogy a 2010-es választásokra nem csak meghosszabbítják a jelenlegi, 2009. december 31-én hatályát vesztő külföldi szavazási eljárást, hanem idejében dönt a parlament egy új eljárásról.

Az OVI vezetője megjegyezte: az 1989-es választási eljárási törvény módosítgatása helyett véleménye szerint mára indokolttá vált a jogszabály általános felülvizsgálata is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×