INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Majdnem 150 törvényjavaslat tárgyalása maradt el

Infostart / InfoRádió
Majdnem 150 törvényjavaslat megtárgyalására nem jutott idő ebben a parlamenti ciklusban. A pártok tervezetei főleg az alkotmányon és a Büntető törvénykönyvön változtatnának.

A parlamenti pártok törvényjavalataival, a közösen benyújtott indítványokkal és a kormány előterjesztéseivel együtt csaknem 150 törvényjavaslatot nem tudott megvitatni az Országgyűlés ebben a parlamenti ciklusban. Az indítványokból 50-et a Fidesz, 31-et az MSZP, 16-ot az MDF és 9-et az SZDSZ nyújtott be.

Nem kerül napirendre a titoktörvény módosítását tartalmazó szocialista-szabad demokrata javaslat, a választási eljárás, valamint a közoktatás tárgyában benyújtott Fidesz-MDF előterjesztés, és a Balaton területrendezéséről szóló négypárti javaslat sem.

Az SZDSZ-es Mécs Imre is hiába várta javaslatának tárgyalását egy, az alkotmányban felejtett "a" betű miatt. Mint emlékezetes, a politikus azért akarta módosítani az alaptörvényt, és kivenni belőle egyetlen betűt, mert szerinte a pártállami időket, az egypártrendszert feltételezi az alkotmány azon része, hogy "az Alkotmánybíróság tagjai nem lehetnek tagjai a pártnak".

Az MDF is egyebek mellett az alkotmányt módosította volna egy szócsere miatt, a javaslat értelmében a határon túli magyarság sorsáért a felelősséget nem érezni kell, hanem vállalni.

Az MSZP a nemzetközi szerződésekre vonatkozó alapvető rendelkezéseket rögzítette volna az alkotmányban, a Fidesz pedig a földgázellátásról, villamosenergiáról és a fogyasztóvédelemről akart jogszabályt változtatni.

Ezen törvényjavaslatok csak akkor kerülhetnek az új Országgyűlés elé, ha újra benyújtják, a kormány-előterjesztések esetében pedig az új kabinet döntheti el, hogy mely indítványokat terjeszti a Ház elé.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk