INFORÁDIÓ 

2018. március 19. hétfő
Bánk, József

Oktatási ombudsman: "ki kell szúrni a rektor autójának kerekét!"

Infostart / InfoRádió
Demonstrációra buzdította az oktatási jogok biztosa a szerinte jogtalanul szedett térítési díjak kapcsán. "Ha másként nem megy, ki kell szúrni a rektor autójának a kerekét" - tanácsolta Aáry-Tamás Lajos a hallgatóknak.

Szúrják ki a rektor autójának a kerekét - a Népszabadság szerint erre buzdítja az oktatási ombudsman a térítési díjak kapcsán a hallgatókat. A rektor jogi lépéseket fontolgat: szerinte a lázítás nem tartozik a köztisztviselők hatáskörébe. "Ha másként nem megy, ki kell szúrni a rektor autójának a kerekét; ha zsarolnak titeket, zsaroljátok ti is őket!" - fogalmazott nemrégiben egy győri konferencián Aáry-Tamás Lajos. Az érintett intézmények vezetői állítják, hogy jogszerűen szedték be a díjakat - nem fizetnek vissza semmit. Igaz, a BMI-ben és a KJF-en változtattak a gyakorlaton: az előbbiben a mostani szemesztertől kizárólag költségtérítéses képzés indul, az utóbbiban pedig átnevezték külön szolgáltatási díjra az összeget, amit nem kötelező befizetni.

A Magyar Nemzet egy szakmai anyagra hivatkozva arról ír, hogy megszüntetné az 59 ezer kórházi ágy egynegyedét az Egészségügyi Minisztérium. A leépített férőhelyek ötven százaléka végleg megszűnne, míg a fennmaradó ötven százalék átalakulna, s rehabilitációra, krónikus ápolásra, szociális ellátásra szoruló betegeket fogadna. Dózsa Csaba, az Egészségügyi Minisztérium helyettes államtitkára azzal indokolta a struktúraváltásra vonatkozó javaslatot, hogy Magyarországon sokkal több aktív kórházi ágy jut tízmillió lakosra, mint Nyugat-Európában.

A Világgazdaság szerint a választási kampányban a Fidesz uralta a köztereket. A közterület mellett az internet szerepe értékelődött fel leginkább a reklámfelületek közül. Előbbi a politikai hirdetéseknek köszönhetően szinte zsúfolásig megtelt, utóbbi pedig ezek hathatós segítségével minden eddiginél nagyobb bevételnövekedést produkált az év első negyedében. A közterületi reklámpiacon a legjobb helyek mind elkeltek már márciusra. A pártok közül a terepet a Fidesz uralta, a legnagyobb ellenzéki erő ugyanis másfélszer annyi plakátot helyezett el az utcákon, mint az összes többi párt együttesen, miközben a köztéri piac 78 százalékos, kimagaslóan magas kihasználtságot mutatott.

A Napi Gazdaság arról ír, hogy elvileg májustól a munkavállalók mint egy fele már utánanézhet, foglalkoztatója rendesen fizeti-e utána a tb-terheket. Az ehhez szükséges hatósági regisztrációt azonban korántsem biztos, hogy minden kötelezett cég elvégzi. A bírság félmillió forint is lehet.
A címlapról ajánljuk