eur:
394.06
usd:
355.48
bux:
72297.19
2024. szeptember 8. vasárnap Adrienn, Mária

Szegednél rekordot döntött a Tisza

Húsvét hétfő rekord vízszintet hozott Szegeden. A Tisza éjfél körül elérte az eddigi rekordnak számító 960 centiméteres szintet, és reggelre már több centivel meg is haladta. Szegeden csak a hét közepére várják a tetőzést, Szolnokon azonban már hétfőn elérheti a folyó a várható legmagasabb, 10 méter körüli vízszintet. A Tisza középső és alsó szakaszán elhúzódó tetőzésre és lassú apadásra számítanak a szakemberek.

Az ország egytizede a vízszint alatt

Magyarország területének 13 százaléka van jelenleg az áradó folyók vízszintje alatt - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője.

Korompay András elmondta: a helyzet továbbra is súlyos, de biztató hír, hogy a kelet-magyarországi folyók vízgyűjtőterületén nem esett számottevő csapadék, így újabb árhullám nem indult el a Tiszán és a Körösökön.

Az Országos Műszaki Irányító Törzs vezetője szólt arról is, hogy az országban továbbra is 2166 kilométeren tartanak fenn árvízvédelmi készültséget.

Elhúzódó tetőzést várnak a Tiszán

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szerint a Tiszán mindenhol megerősítették a gátakat és nem volt szükség a folyó mentén élők kiköltöztetésére. "A gond az, hogy a Tiszán és a mellékfolyókon is elhúzódó tetőzéssel számolnak a szakemberek, ami azt jelenti, hogy a mostani készültséget, amelyben 11 ezer ember több mint 1200 eszközzel vesz részt, egy egész héten keresztül fent kell tartani, hiszen bárhol, bármikor lehet olyan probléma, ami azonnali reagálást igényel" - hangsúlyozta Dobson Tibor.

A katasztrófavédelmi szóvivő szerint eszközben, és emberben nincs hiány, mozgósítottak 700 civilt, és 1000 katonával a Magyar Honvédség is részt vesz a védekezésben.

Dobson Tibor szólt arról is, hogy több mint 17 ezer ember van közvetlen veszélyben az ár- és a belvíz miatt, és csaknem 40 településen készültek fel az emberek mentésére.

Szegednél rekordot döntött a Tisza

Szolnoknál 10 méter körüli vízállással hétfőre várják a tetőzést, míg Szegednél 980 centiméteres vízszintre számítanak.

Szegeden vasárnapról hétfőre virradóra már átlépte az 1970-ben mért legmagasabb, 960 centiméteres vízszintet a Tisza, ezzel megdőlt az eddigi vízszint-rekord. A tetőzést szerdára vagy csütörtökre várják, és a szakemberek arra számítanak, hogy akár péntekig is elhúzódhat - mondta az InfoRádiónak Szeged polgármestere.

"Jó hír, hogy különleges esemény nem történt, a gátak stabilak" - hangsúlyozta Botka László, hozzátéve, hogy a város hetek óta dolgozik a védekezésen, és felkészülten várja a tetőzést. A polgármester szerint a legnagyobb kihívást az jelenti, hogy az egymást követő árhullámok miatt akár május közepéig, második feléig is rendkívül magas maradhat a vízszint.

Korlátozó intézkedések Szegeden

Botka László közölte: a városban már szombaton korlátozó intézkedéseket vezettek be. A Tisza mindkét partján csak az árvízi védekezésben résztvevők tartózkodhatnak a gátak és a védművek közelében. A védekezésben résztvevők akadálymentes, gyors közlekedése érdekében pedig a város lakóit arra kérték, ne használják gépkocsijaikat, hanem a most ingyenesen igénybe vehető tömegközlekedési járművekkel utazzanak.

Szeged polgármestere az InfoRádiónak elmondta azt is: a városban teljes szivattyúzási tilalmat rendeltek el. Arra kérték a lakosságot, ha bárki árvízi jelenséget észlel háza környékén, ne maga intézkedjen, hanem értesítse az árvízvédelmi szakembereket.

Rekordot dönthet a Hármas-Körös is

Országszerte továbbra is több mint 2100 kilométeren tartanak fenn árvízvédelmi készültséget. Rendkívüli a védekezés a Tiszán Kisköre és a déli országhatár között, a Maroson, valamint a Zagyva és a Hármas-Körös torkolati szakaszán. Lassítja a tiszai árhullám levonulását, hogy ismét áradnak a Körösök és Szerbiában továbbra is magas a Duna vízszintje.

A Tisza Vásárosnaményig apad, azután Záhonyig árad. Tiszafürednél a víz napok óta tetőzés közeli szinten van - közölte az Országos Műszaki Irányító Törzs szóvivője, Reich Gyula. A Bodrogon is folytatódik a lassú apadás. A Hármas-Körös ugyanakkor várhatóan szerdán vagy csütörtökön, az eddig mért legmagasabb vízszinttel tetőzik. A Maros a magyarországi szakaszon lassan árad.

Egy órát is késhetnek a vonatok

Továbbra is 30-60 perces késésre kell számítani a Budapest-Szolnok-Nyíregyháza-Debrecen, illetve Budapest-Szolnok-Békéscsaba-Lőkösháza vonalon a tiszai árvíz miatt.

A vasúttársaság szóvivője elmondta: hétfőn a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok, és mentesítő járatokat indítanak a Nyíregyháza Debrecen-Miskolc-Budapest vonalon.

Kavalecz Imre hozzátette: továbbra is érvényben vannak a Tisza magas vízállása miatt bevezetett korlátozások. Ennek értelmében a Szolnok - Debrecen - Nyíregyháza, Szolnok - Szentes és Szolnok - Békéscsaba vasútvonalon a személyvonatok egy része csak Szajolig jár onnan autóbuszok viszik az utasokat Szolnokra.

A szóvivő tájékoztatása szerint kerülő úton közlekednek a szerelvények a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen vonalon, és mintegy egyórás késéssel közlekedik a Budapest-Szolnok-Debrecen-Nyíregyháza InterCity vonat.

Debrecen és Püspökladány, illetve Nyíregyháza és Záhony között a közvetlen InterCity összeköttetés szünetel. Nem jár a Budapest-Miskolc-Nyíregyháza-Debrecen-Szolnok-Kecskemét-Szeged útvonalon tervezett Desiro IC vonatpár sem az árvízi korlátozások miatt.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

“Becsapott indiaiak” harcolnak az oroszok oldalán Ukrajna ellen

Kezdik feladni a reményt, hogy hazamehetnek azok az indiai állampolgárok, akik az ukrajnai frontokon harcolnak, az orosz hadseregben. Korai leszerelésükről még a nyáron állapodott meg Vlagyimir Putyin orosz elnök és a hozzá látogató Narendra Modi indiai miniszterelnök, de az átvert emberek egyelőre elkeseredettek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.09. hétfő, 18:00
Nagy Márton
nemzetgazdasági miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×