eur:
394.45
usd:
368.22
bux:
0
2024. április 25. csütörtök Márk

Utolsó nyilvános közvélemény-kutatások a második forduló előtt

A Szonda Ipsos szerint nagyobb valószínűsége van annak, hogy az MSZP és az SZDSZ többséget szerez a parlamentben. A Századvég Politikai Elemzések Központja szerint van esély arra, hogy az MDF-fel közösen többséget szerez a Fidesz.

A mandátumbecslő modell számításai alapján a Fidesznek önmagában lényegében nincs, viszont az MDF-fel együtt matematikailag van némi esélye a választások megnyerésére - mondta az InfoRádióban a Szonda Ipsos kutatási igazgatója.

Závecz Tibor közölte: az MSZP 180 mandátumot szerezhet, ettől legfeljebb néggyel többet, vagy kevesebbet valószínűsítenek a közvélemény-kutatási adatok alapján. Az SZDSZ 20 mandátumhoz juthat.

A Fidesznek 169 képviselői helyet valószínűsítenek, az MDF-nek pedig 12-13 helyet. A kutatók azonban azt is bemérték, hogy a Fidesz szavazók részvételi hajlandósága magasabb, mint a kormánypártok támogatóié.

A Századvég Politikai Elemzések Központja a választások első fordulójának tényadatai alapján négyféle mandátum-szimulációt végzett. Két forgatókönyv szerint az MSZP-SZDSZ 30, illetve 20 fős parlamenti többséget szerez.

A harmadik alapján a Fidesz-KDNP-MDF 2, míg a hipotetikus negyedik szerint egyedül a Fidesz-KDNP képes két képviselővel többet küldeni a törvényhozásba, mint a jelenlegi kormányzó pártok.

Gazsó Tibor kutatási igazgató azt közölte: ha a Fidesz támogatást kap az MDF-től, akkor 70, ha nem, akkor 80 mandátumot kell szereznie a választások második fordulójában.

Mindkét politikai oldal számol biztosan megszerezhető mandátumokkal, ezek azonban egyik fél számára sem jelentenek még győzelmet. Ha a Fidesz 65 képviselője nyer a második fordulóban, akkor patthelyzet alakul ki a két oldal között.

Ebben az esetben az MDF-nek döntenie kell, melyik oldalon áll.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×