INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Hogyan kérhető mozgóurna?

Infostart / InfoRádió
Állásfoglalást adott ki az Országos Választási Bizottság a mozgóurnák használatával kapcsolatban. Az otthonszavazás lehetőségét mozgásukban gátolt választók kérhetik. Erre azonban senkit sem lehet buzdítani.

A mozgásban gátolt választópolgárok segítséget kérhetnek, ha be akarják jelenteni, hogy mozgóurnát szeretnének. Bizonyos esetekben viszont sérülhet a választás tisztasága az Országos Választási Bizottság állásfoglalása szerint.

A törvény azt nem szabályozza, hogyan lehet mozgóurnát kérni.

Szigeti Péter, a testület elnöke az InfoRádiónak elmondta: sérti a választás tisztaságát, ha a mozgóurnás szavazásra bárki felhívást tesz közzé, közvetítői tevékenységet kínál, vagy a szavazás megszervezéséért bármely más módon mozgósító tevékenységet fejt ki.

Az állásfoglalást azért kellett kiadni, mert a helyi választási bizottságok egymással ellentétes határozatokat hoztak azzal kapcsolatban, lehet-e buzdítani, és segítséget adni a választóknak ahhoz, hogy mozgóurnát kérjenek.

A döntések egy olyan szórólappal kapcsolatban születtek, amelyen a Demokrácia Központ telefonszámának feltüntetésével segítséget kínáltak az urnakéréshez.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 


A címlapról ajánljuk