INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Árvízvédelmi veszélyhelyzet a Tiszánál

Infostart / InfoRádió
Árvízvédelmi veszélyhelyzetet rendelt el a Kormányzati Koordinációs Bizottság 13 órától a Tisza Kisköre és országhatár közötti területére, valamint több más érintett folyóra. A döntést Gyurcsány Ferenc miniszterelnök jelentette be. Szerbiában és Bulgáriában is problémákat okoz az árvíz.

A határozat értelmében rendkívüli védekezési készültség lép életbe a Maros teljes szakaszán, a Hármas-Körösökön Mezőtúrtól a torkolatig, valamint a Zagyva torkolatánál. Az intézkedés összesen 40 települést érint.

Rendkívüli készültségbe helyezték az árvízvédelemben szolgálatot teljesítő egységeket is. A Tisza tetőzése Szolnokon április 17-én, vagy 18-án, Szegeden 17-e és 19-e között várható.

Meghaladhatja a 2000-es árvíznél mért szintet a Tisza vízállása Szegednél. Az árhullám több hétig, akár május végéig is eltarthat - mondta el az InfoRádióban Szeged polgármestere, Botka László.

Kilakoltatások Belgrádban

A szerbiai Vajdaságban már 120 ezer hektár víz alatt van, 300 ezer hektár megművelése kérdésessé vált. A piacokon drágultak a zöldségek, és várhatóan a búzatermés is kevés lesz.

Belgrád némely külvárosi lakónegyedeiben az éjjel megkezdték a kilakoltatást. A vasúti főpályaudvart és buszállomást homokzsákokkal védik.

A Duna magas vízállása, illetve a hatalmas víztömeg miatt valószínűleg leáll az áramtermeléssel az Al-dunai vízierőmű egyik részlege.

Bulgária nem ajánlott

A Külügyminisztérium azt javasolja a magyar állampolgároknak, hogy az árvíz levonulásáig ne utazzanak Bulgária Duna menti megyéibe.

A tárca közleményében emlékeztetett arra, hogy a Duna bulgáriai szakaszán kritikus árvízi helyzet alakult ki, ezért a hatóságok rendkívüli intézkedéseket vezettek be.

Az áradás miatt több utat lezártak, valamint szünetel a komp- és a hajóforgalom is. Románia felől csak a ruszei hídon lehet belépni Bulgáriába mindaddig, amíg Ruszét is eléri az áradás.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a folyó szerbiai szakaszán az áradó Tisza, a Temes és a Száva tovább növeli a Duna vízszintjét, Bulgáriában.

A címlapról ajánljuk