INFORÁDIÓ 

2018. március 22. csütörtök
Beáta, Izolda

Tanárnak és közgazdásznak a legrosszabb

Infostart / InfoRádió
A tanárok, a közgazdászok és a mezőgazdasági mérnökök találnak legnehezebben állást Magyarországon. A Foglalkoztatási Hivatal adataiból kiderül, évek óta körülbelül 17 ezer diplomás munkanélküli van az országban, a felsőoktatási keretszámok azonban idén jobban igazodnak a munkaerőpiaci igényekhez.

A Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint 3181 tanár, 1124 közgazdász, 965 mezőgazdasági mérnök, 544 gépész és 361 jogász keres állást. A diplomás munkanélküliek száma évek óta stagnál: idén közel 17 ezer felsőfokú végzettséggel rendelkező keres munkát.

A Világgazdaságnak nyilatkozó szakértők szerint a cégek elsődleges válogatási szempontja még mindig a nyelvtudás. Egy idegen nyelven beszélő mérnök hatszor-hétszer annyi ajánlatot kap, mint aki csak magyarul beszél.

Zuhan a gazdasági és jogi szakok népszerűsége

Másik probléma az alulképzés. Informatikai területen nagyságrendekkel több állásajánlat van, mint szakember. A klasszikus jogász, közgazdász szakok a mai napig népszerűek, egyre többen jönnek azonban rá, nehéz lesz elhelyezkedniük.

Amíg 2004-ben több mint 48 ezren, idén alig több mint 31 ezren jelentkeztek például gazdasági szakra. Ugyanígy a jogi pálya sem olyan vonzó, mint 2004-ben volt. Akkor közel 19 ezren, idén valamivel több, mint 13 ezren jelentkeztek jogász szakra. Ehhez kezdenek igazodni a felsőoktatási keretszámok is.

Rugalmasabb karriertervezés

Az oktatási tárcától kapott információk szerint 2006-ban csökkentették a gazdasági és a jogász szakok keretszámait a természettudományos és a műszaki szakok javára.

A Világgazdaság által megkérdezett szakértő szerint nem kell aggódniuk az úgynevezett divatszakokon végzetteknek sem. Ha ugyanis továbbtanulnak, és bizonyos időszakon belül folyamatosan képesek a megújulásra, más területen is érvényesülhetnek. A szakember szerint mindenkinek rugalmasabb karriertervezésben kell gondolkodni.


A címlapról ajánljuk