INFORÁDIÓ 

2018. március 18. vasárnap
Ede, Sándor

Hankiss Elemér: nagykoalícióra vagy új kerekasztalra van szükség

Infostart / InfoRádió
A reformok elindítása és a legfontosabb feladatokról szóló közmegegyezés érdekében nagykoalícióra vagy egy új kerekasztal összehívására van szükség a választások után - nyilatkozta az InfoRádiónak Hankiss Elemér szociológus.

Hankiss Elemér szerint egy új kerekasztal létrejöttére akkor lehet esély, ha a választások után az új miniszterelnök úgy ítéli meg, hogy kizárólag a saját bázisára támaszkodva nem tudja kezelni az ország súlyos problémáit.

A következő kormány várhatóan kis többsége erre nem lesz elegendő. Egy szélesebb összefogással könnyebben lehetne kezelni a helyzetet; ez lehet nagykoalíció, vagy egy pozitív hozzáállású ellenzék, amely támogatná kétharmados törvények meghozását is - tette hozzá a társadalomtudós.

A szociológus hangsúlyozta: a politikában mindig késznek kell lenni a kompromisszumokra, erre jó példát ad Németország, ahol a politikusok belátták, hogy ha mindig törésre viszik a dolgokat, akkor végül az ország törik.

Felelősség és türelem

Az új közmegegyezés, egy új kerekasztal lehetne az első lépés egy nagykoalíció irányába, de már ehhez is rengeteg türelemre és önkorlátozásra lenne szükség. Egy ilyen kerekasztal feleslegessé teheti a nagykoalíció formális megkötését is - vélekedett Hankiss Elemér.

Az egyetemi tanár úgy látja: mindkét oldalon óriási felelősségvállalásra van szükség, félre kell tenni a pártérdekeket, a "szent és nagyszerű" meggyőződéseket, például azt, hogy "az én programom a legjobb és az mindent megoldana".

Átalakítani muszáj

A társadalomtudós szerint bárki jut is hatalomra, muszáj lesz belevágnia a fájdalmas átalakításba, mert az élet kikényszeríti ezt.

Ugyanakkor óriási különbség van a fájdalom mértékében; az elmúlt 16 év átalakulása többe került, mint amennyi szükségszerű lett volna. Bölcsebb politikával minimalizálni lehet a fájdalmakat és veszteségeket, de ehhez akarat, szakértelem, külföldi támogatás és valamiféle közmegegyezés kell - hangsúlyozta Hankiss Elemér.

Ha a magyar politika benne ragad a lövészárokharcban, akkor még a legjobb szándék is megbénul - összegzett a szociológus.


A címlapról ajánljuk