eur:
394.13
usd:
365.33
bux:
65384.6
2024. március 29. péntek Auguszta

Hankiss Elemér: nagykoalícióra vagy új kerekasztalra van szükség

A reformok elindítása és a legfontosabb feladatokról szóló közmegegyezés érdekében nagykoalícióra vagy egy új kerekasztal összehívására van szükség a választások után - nyilatkozta az InfoRádiónak Hankiss Elemér szociológus.

Hankiss Elemér szerint egy új kerekasztal létrejöttére akkor lehet esély, ha a választások után az új miniszterelnök úgy ítéli meg, hogy kizárólag a saját bázisára támaszkodva nem tudja kezelni az ország súlyos problémáit.

A következő kormány várhatóan kis többsége erre nem lesz elegendő. Egy szélesebb összefogással könnyebben lehetne kezelni a helyzetet; ez lehet nagykoalíció, vagy egy pozitív hozzáállású ellenzék, amely támogatná kétharmados törvények meghozását is - tette hozzá a társadalomtudós.

A szociológus hangsúlyozta: a politikában mindig késznek kell lenni a kompromisszumokra, erre jó példát ad Németország, ahol a politikusok belátták, hogy ha mindig törésre viszik a dolgokat, akkor végül az ország törik.

Felelősség és türelem

Az új közmegegyezés, egy új kerekasztal lehetne az első lépés egy nagykoalíció irányába, de már ehhez is rengeteg türelemre és önkorlátozásra lenne szükség. Egy ilyen kerekasztal feleslegessé teheti a nagykoalíció formális megkötését is - vélekedett Hankiss Elemér.

Az egyetemi tanár úgy látja: mindkét oldalon óriási felelősségvállalásra van szükség, félre kell tenni a pártérdekeket, a "szent és nagyszerű" meggyőződéseket, például azt, hogy "az én programom a legjobb és az mindent megoldana".

Átalakítani muszáj

A társadalomtudós szerint bárki jut is hatalomra, muszáj lesz belevágnia a fájdalmas átalakításba, mert az élet kikényszeríti ezt.

Ugyanakkor óriási különbség van a fájdalom mértékében; az elmúlt 16 év átalakulása többe került, mint amennyi szükségszerű lett volna. Bölcsebb politikával minimalizálni lehet a fájdalmakat és veszteségeket, de ehhez akarat, szakértelem, külföldi támogatás és valamiféle közmegegyezés kell - hangsúlyozta Hankiss Elemér.

Ha a magyar politika benne ragad a lövészárokharcban, akkor még a legjobb szándék is megbénul - összegzett a szociológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Durvul a nyilatkozatháború a moszkvai merénylet körül, újfajta bombát vethetett be Oroszország – Háborús híreink csütörtökön

Marija Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, az Iszlám Államnak nem voltak meg a képességei egy a krasznogarszkihoz hasonló terrortámadás kivitelezésére, és Ukrajnára és a Nyugatra igyekezett terelni a gyanút. Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés feje úgy nyilatkozott, Oroszországnak legkésőbb február közepe óta tudomása volt a készülő támadásról, ennek ellenére nem tettek semmit. A harkivi rendőrség vezetője szerint Oroszország egy új típusú irányított bombát vethetett be a városban szerdán, az UMPB D-30-at.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. március 28. 21:46
×
×
×
×