eur:
395.68
usd:
366.57
bux:
65672.55
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Találkozunk a grundon!

Akár Nemecsek Ernő bőrébe is bebújhatunk. A Józsefvárosi önkormányzat ugyanis azt tervezi, hogy újra felépíti a Pál utcai fiúk grundját. Az eredeti telket már beépítették, a játszóteret ezért egy kicsit arrébb, a Tömő utcában állítanák fel.

A Népszabadság arról ír, hogy a Pál utcai fiúk Józsefvárosa nevet viseli az a program, amellyel a VIII. kerületi önkormányzat emléket állítana Molnár Ferencnek és hőseinek a Tömő utcában. Megépítenék a híres grundot is. Az önkormányzat átadná a Tömő utca 28. tulajdonjogát egy vállalkozónak, miután védetté nyilvánította a területet.

A befektető cserébe 20 éven át ingyen gondozná az ingatlanokat. A területen több kávéház és egy Molnár Ferenc-emlékhely jönne létre. Becslések szerint a beruházónak 765 millió forintjába kerülnek a terület átalakítása, a húszéves üzemeltetés pedig 715 millió forintba.

A lap arról is beszámol, hogy olykor többet árt, mint használ a takarítás, ha porallergiás van a családban. A láthatatlan, de allergiát okozó lakótársak ellen hatékonyan csak megfelelő eszközzel vehetjük fel a harcot. Hagyományos porszívóval esetenként még súlyosbíthatók a tünetek.

A Magyar Nemzet arról számol be, hogy az import letöri a tojásárakat. Bár szűkösen, de ahhoz elegendő a Magyarországon termelt tojás, hogy a húsvétkor megnövekedett igényeket is kielégítse. Az ünnepek előtt átlagosan 20 százalékkal több tojás fogy. Az elmúlt időszakban azonban csökkent a hazai termelés és a felvásárlási ár, és ebben nagyobb szerepet játszik az import, mint a madárinfluenza.

Az árak letörésében azok a magyarországi termelők is szerepet játszanak, akik a nagy láncokkal előnytelen szerződéseket kötnek, és később nem tudják teljesíteni vállalásaikat.

A Napi Gazdaság cikke szerint már dolgoznak a Magyar Fejlesztési Banknál azon, hogyan juthatnak hozzá a kedvezményes kamatozású hitelhez az árvízkárosultak. Az azonban mára kiderült, hogy a 40 milliárdos keretből nem csak az MFB, hanem a vele kapcsolatban lévő kereskedelmi bankok is folyósíthatnak majd. Kulcskérdés azonban, hogy a pénzintézetek szakértői is besegíthetnek-e majd az önkormányzatoknak a kárfelmérésbe, amely néhány hétig tarthat.

A Világgazdaságban az olvasható, hogy a nyugat-európai országokban az átlagos bérszínvonal továbbra is sokszorosan meghaladja az két éve csatlakozott uniós tagállamokét. A lista élén álló skandináv államokban és Svájcban hatszor, nyolcszor többet keresnek az emberek, a legszegényebb állam Moldova átlagos munkavállalója század annyit ér, mint átlagos munkavállalója.

Az index.hu arról számol be, hogy Eurostat felmérése szerint a 25 tagállamból 22-ben sokkal nagyobb az internet-penetráció mint Magyarországon, csak Csehországban és Litvániában rosszabb a helyzet. Még a vállalatok is le vannak maradva.

Az Európai Unió 25 tagországában Litvánia, és Csehország után Magyarországon volt a legalacsonyabb a háztartások internet-hozzáférése tavaly az első negyedévben az Eurostat csütörtökön közzétett adatai szerint. A vállalatok internet-kapcsolódását tekintve is a sereghajtók között volt Magyarország, csak Lettországban volt kisebb az arány.

A portfolio.hu írása szerint angolok és az írek hajtják a bolgár ingatlanpiacot. A tavalyi évhez képest alacsonyabb áremelkedést várnak ugyan a lakáspiacon, ám a piac optimizmusa alapvetően továbbra is töretlen. Várhatóan idén a nagyvárosok helyett inkább az ezidáig kevésbé frekventált területek értékelődhetnek fel. Az árakat 2006-ban is elsősorban a külföldi befektetők keresleti nyomása határozza meg, kiegészítve a bolgár jelzáloghitelezés dinamikus bővülésével.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Egyre több ország ismeri fel a menekülthelyzet tarthatatlanságát

A humanitárius hozzáférést és a migránsok menedékjogi helyzetét elemezte egy nemzetközi tanulmány, melynek készítői szakpolitikai intézkedéseket is javasolnak az érintett országok vezetőinek. A Migrációkutató Intézet vezető kutatója azt mondta az InfoRádióban, hogy a jelentés megerősíti, egyre több nyugati kormányzat ébred rá, milyen veszélyei lehetnek az illegális migrációnak, ugyanakkor Tárik Meszár szerint az elemzés több megállapítása is ellentmondásos.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.03.28. csütörtök, 18:00
Havasi Katalin
a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke
Jó sztorik a magyar tőzsdén

Jó sztorik a magyar tőzsdén

Reggel Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés, ezt követően Európában óvatos emelkedéssel indult a nap,  Amerikában pedig mínuszos nyitásra van kilátás. A magyar piacon jó ma a hangulat, izgalmas befektetési sztorikban nincs hiány: jelentős pluszban áll a Waberer's részvénye, miután kiderült, hogy a társaság sikeresen lezárta a szerb disztribúciós piac meghatározó szereplőjének, az MD International többségi részesedésének felvásárlását. Ezen felül magas forgalom mellett emelkedik a PannErgy részvénye is, miután rekord évről tudott beszámolni a társaság bevétel és profit szinten is. Ami a gazdasági eseményeket illeti, ma az USA-ban a lakáspiaci adatok mellett az 5 éves inflációs várakozásokat is közzéteszik. Legutóbb növekedtek a várakozások, ami semmiképp nem jó hír a Fed számára.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×