eur:
393.63
usd:
369.03
bux:
65691.74
2024. április 23. kedd Béla

A Dunával együtt emelkedik a hiány

Törvénysértő traffipaxos autók, Csokinyuszik fogyókúrán, Rekordhiány márciusban. A reggeli lapokból szemléztünk.

A Népszabadság cikket közöl arról, hogy vajon a traffipaxos autók parkolhatnak-e tilosban.

Az ORFK sajtószolgálata szerint a traffipaxos autó nem autó, "csak" mérőeszköz, így nem vonatkozik rá a KRESZ. Egy máig érvényes budapesti főkapitányi rendelkezés azonban ezzel ellentétes, és ezzel ért egyet a közigazgatási hivatal is. Ennek ellenére a rendőrök sorozatosan megsértik az előírásokat.

A gyermekeknek szánt húsvéti figurák zöme nem csokoládéból készül.

Évente hétezer tonna, elvileg csokoládéból készült húsvéti nyúl, csibe, tojás és mikulás figura fogy Magyarországon. A vásárlók zöme azonban nem is sejti, hogy e mennyiségnek csak kevesebb, mint a fele nevezhető valóban csokoládénak.

A lap által megszólaltatott élelmiszer-szakértő szerint a kakaó pótlására a gyártók leggyakrabban tejbevonót alkalmaznak. Ebben a drága kakaót olcsó növényi zsírokkal helyettesítik. Csakhogy az így készült termék nem sokban emlékeztet a valódi csokoládéra.

A Magyar Nemzet azt írja: Kína gazdasági célpontja az Egyesült Államok. Az ázsiai állam ugyanis folyamatosan támogatja az Amerika-ellenes országokat, és gazdasági ereje felhasználásával minden lehetséges helyzetben keresztbe tesz az Egyesült Államoknak.

Az ország hatalmas területei szerény nyersanyagkincset rejtenek, ezáltal Kína számos esetben behozatalra szorul. Ez rengeteg pénzt felemészt, ráadásul a folyamatosan növekvő igények egészségtelenül sok nyersanyagvásárlást indokolnak.

A magyar tejipari cégek is hasznot húztak a dán termékekkel szemben az arab térségben hónapok óta tartó embargóból. A muzulmán hitű országok azután hirdettek bojkottot a Dániából érkező árukra, köztük a forgalom számottevő hányadát jelentő sajtokra, hogy az északi ország egyik napilapja Mohamed prófétát kifigurázó gúnyrajzokat közölt.

Az Index szerint a biztosítók egyelőre megbecsülni sem tudják, mekkora kárral kell számolniuk az árhullám kapcsán, de úgy vélik: a lassan vonuló ár időt adott a védekezésre, így a 2002-es, összesen 650 millió forintnyi kár lehet irányadó.

A cikkből kiderül: egyelőre nem érkezett kárbejelentés, de a biztosítók már készülnek. Az egyik nagy biztosítótársaság például operatív csoportot állított fel, és elképzelhető, hogy kihelyezett irodákat is létesítenek ott, ahol ez szükséges.

Több mint kétmilliárd dollár értékben bocsát ki új részvényeket a Google. A cég papírjai a másfél éves tőzsdei pályafutás során négy és félszeresükre, négyszáz dollár közelébe drágultak. Az 5,3 millió részvényre szóló tranzakciót a világ legnagyobb internetes keresőjét működtető társaság az indexkövető alapok pótlólagos keresletével indokolja.

A Világgazdaság úgy értesült: gyakorlatilag minden idők legmagasabb hiányát produkálta márciusban a büdzsé. A múlt hónapban a költségvetés hiánya hajszálnyival meghaladta a 350 milliárd forintot, mintegy 90 milliárddal felülmúlva a pénzügyi tárca prognózisát. Ezzel az első negyedévben mintegy 790 milliárd forintos deficit már "megvan" az egész évre tervezett 1.545 milliárdból. A Pénzügyminisztérium csak a választások első fordulója után közli a számokat.

A Napi Gazdaság írása szerint: szakértők egy része kampányfogásnak tartja, hogy az MSZP a jövőben 40 évre emelné a lakáshitelhez nyújtott állami kezességvállalás korhatárát a jelenlegi 35-ről, és fokozatosan 10 millió forintra emelnék a használt lakás vásárlására nyújtott kamattámogatott hitel összegét. A szakértők felhívják a figyelmet arra: a keresletnek továbbra is gátat szab, hogy a forint alapú hitelek drágábbak a devizahiteleknél. A pénzintézetek alapvetően örülnek az MSZP terveinek, az OTP Bank Rt. ügyvezető igazgatója szerint a korhatáremelés jótékony hatással lehet a lakáspiac mobilitására.

A Portfolio.hu elemzéséből kiderül: 2006 egyelőre nem igazolta az óvatosságra intő prognózisokat a közép-kelet-európai régióban, de a meghatározó nemzetközi részvénypiacokon sem. A gazdasági portál szerint jó negyedév van a befektetők mögött, az olajárak több mint 10 százalékos emelkedése sem zavarta meg a felfokozott hangulatot. A fejlett és fejlődő piacok közötti kamatkülönbözet csökkenése elsődlegesen a kötvény- és devizapiacon okozott érdemi mozgásokkal járó aktivitást.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×