eur:
393.02
usd:
366.21
bux:
66883.41
2024. április 26. péntek Ervin

Ivóvíz-korlátozást vezettek be egyes településeken

Ivóvíz-korlátozást rendeltek el a vezetékes víz minőségének romlása miatt Dömös és Pilismarót településeken, de lehet, hogy holnaptól már Dobogókőn sem szabad meginni a vezetékes vizet. Budapest lakóinak nem kell számítaniuk az ivóvíz-felhasználás korlátozására, mivel a veszélyeztetett kutak termelésből való kiemelése után is elegendő ivóvíz lesz.

Egyelőre Dömöst és Pilismarótot, keddtől kezdve azonban lehet, hogy Dobogókőt is érinti a vízkorlátozás - mondta a Dunam Menti Regionális Vízmű Rt. vezérigazgatója az InfoRádiónak.

Farkas Vince szerint a korlátozásra azért volt szükség, mert a reggeli vízminőség-vizsgálat kisebb mennyiségben "dunai élő szervezeteket" mutatott ki, és így kénytelen a vízművek megemelni a víz klór szintjét.

Az ÁNTSZ úgy döntött, hogy ez a víz ivásra és főzésre nem alkalmas, de továbbra is a hálózatban maradhat, és más célra felhasználható. Ivásra és főzéshez a Duna Menti Regionális Vízművek délután 4-5 órától, palackos, lajtos kocsin szállított és zacskós vizet biztosít az érintett mintegy 2.000-2.500 lakosnak - derült ki Farkas Vince szavaiból.

Egyéb területeken, Szentendre térségében, illetve Váctól egészen Verőcéig már több kutat kikapcsolt a regionális vízművek, de ott a maradék kút biztosítja a vízellátást.

Hasonló a helyzet Budapesten is, ahol a Duna vízszintjének emelkedésével fokozatosan kivették a termelésből a veszélyeztetett kutakat.

A fővárosban lakóknak nem kell számítaniuk az ivóvíz-felhasználás korlátozására - mondta Lévai Zsuzsanna, a Fővárosi Vízművek szóvivője.

"A budapesti ivóvíztermelő kapacitás mintegy napi 1 millió köbméter, a főváros lakói azonban csak 5-600 ezer köbmétert fogyasztanak el. Tehát ha biztonsági szempontok miatt ki is emelünk néhány kutat a termelésből, így is biztosított az ellátás" - mutatott rá Lévai Zsuzsanna, hozzátéve, hogy a jelenlegi budapesti termelés arra is elegendő, hogy a Duna Menti Regionális Vízműnek napi 10 ezer liter zacskózott vizet átadjanak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×