eur:
393.27
usd:
366.82
bux:
66705.95
2024. április 25. csütörtök Márk

Gond nélkül zajlott a szavazás külföldön

Problémamentesen, közel 85 százalékos részvétel mellett zajlott a magyar külképviseleteken az Országgyűlési választás első fordulója a hétvégén. Külföldön egy héttel korábban adhatják le voksukat az ott tartózkodók, ám a szavazatokat csak április 9-én számolják össze. Nyugat-Európában több helyen is egy-másfél órát kellett várniuk a szavazóknak, hogy élhessenek alkotmányos jogukkal.

A hét végi külképviseleti szavazáson 84,43 százalékos volt a részvétel - közölte az Országos Választási Iroda vezetője hétfőn.

Rytkó Emília közölte: a 90 külképviseletről csütörtök éjfélig kell megérkeznie a szavazóurnáknak, a később érkező voksok érvénytelenek.

Idén először lehet az Országgyűlési választásokon külföldön is szavazni. Az Országos Választási Iroda tájékoztatása szerint 8111-en jelezték: nem magyarországi lakóhelyükön, hanem külföldön kívánnak voksolni. A választási részvétel az összes külföldi helyszínen meghaladta a 80 százalékot.

Londonban szavaztak a legtöbben

A legtöbb külhonban szavazó magyar londoni. Itt több mint 1200-an jelezték voksolási szándékukat. A külképviselet előtt hosszú sor alakult ki vasárnap délutánra, hiszen a választási procedúra jóval hosszabb, mint idehaza. Minden egyes voksolóról jegyzőkönyv készül, amelyet alá is kell írnia a szavazónak.

Nyugat-Európa: hosszú sorban állás

Németországban több mint 700-an jelezték szavazási szándékukat. A müncheni és berlini külképviseletek fogadták az odaérkezőket: itt is hosszabb ideig kellett várniuk az embereknek, akárcsak Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában és Ausztriában.

Kelet-Európa: kevesebb voksoló

A prágai és moszkvai külképviseleteken nem volt tumultus. Csehországban és Oroszországban jóval kevesebben jelezték szavazási szándékukat. Szlovákiában Pozsonyban és Kassán lehetett voksolni, itt 160-an jelezték: élni kívánnak a lehetőséggel.
A további menetrend

A külföldön leadott voksokat április 6-án éjfélig kell Budapestre eljuttatni. A később érkező urnákat megsemmisítik.

Április 7-én kezdik el a választási bizottság tagjai fölbontani a csomagokat, és választókörzetenként elrendezni a leadott voksokat. A szavazatokat azonban nem bontják föl, majd csak a magyarországi urnazárás után.

Az Országos Választási Iroda vezetője egyébként hétfő délelőttre ígért tájékoztatást arról: hogyan zajlott a külképviseleti szavazás.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Elérte az MNB, hogy módosuljanak a gyorskölcsönök feltételei

Az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta az érintett piaci szereplőkkel együttműködve, ezt megelőzően pedig biztosítási termékek ÁSZF-jeit tette egyértelműbbé a fogyasztók számára. A hatékony „puha” felügyelési eszközök és az intézmények fogyasztóbarát hozzáállása miatt nem volt szükség közérdekű keresetek indítására a tisztességtelen feltételek módosítása érdekében - közölte a felügyelet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×