eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Életbe lépett az árvízvédelmi vészhelyzet - Képgaléria!

Életbe lépett az árvízvédelmi vészhelyzet. Az intézkedést a Kormányzati Koordinációs Bizottság javaslatára Gyurcsány Ferenc miniszterelnök rendelte el.

Az árvízvédekezési vészhelyzet felhatalmazást ad a polgármestereknek és a megyei közgyűlési elnököknek, hogy bizonyos döntéseket testületi felhatalmazás nélkül hozzanak meg.

A többi mellett kilakoltatásról, a helyben tartózkodás és a közlekedés tilalmáról, valamint a polgári védelem jelenlétéről dönthetnek saját hatáskörben.

A vészhelyzet a Duna Komárom és Tas közötti szakaszára, valamint az Ipolyra érvényes, Ipolytölgyes és a torkolat között.

Védik a Margitszigetet, beázik a metróalagút

Több mint 200 ezer homokzsák védi a Margitsziget, miután két és fél nap alatt sikerült felépíteni a körgátat. A rendszer mindaddig védelmet nyújt, amíg a Duna szintje el nem éri a 9 méteres magasságot.

Jelenleg Budapestnél 837 centiméteren áll a Duna, kedd estig várhatóan megdönti a 860 centiméteres csúcsot.

Korábban a főpolgármester arról számolt be, hogy a védekezési munkálatok költsége meghaladta a 40 millió forintot. Demszky Gábor az InfoRádióban elmondta: arra kéri a fővárosiakat, hogy a nagyobb torlódások elkerülése érdekében a tömegközlekedési eszközöket vegyék igénybe.

Rövidíteni kell a HÉV útvonalát, mert a Batthyány térnél beszivárgott a víz az alagútba. Az InfoRádió tudósítója azt mondta: néhol ömlik a víz az aluljáróba.

Nagy Tihamér, a HÉV üzemigazgatóságának műszaki főmérnöke az InfoRádióban azt mondta: már a 2002-es árvíz idején is beszivárgott a víz az alagútba.

Hozzátette: a szivárgás egyelőre nem veszélyeztette volna a közlekedést, de mivel emelkedni fog a vízszint, ezért az utasok biztonsága érdekében már most lezárták az állomást.

A magas vízállás miatt több mint 150 ivóvízkút termelését állították le a Szentendrei-, a Csepel- és a Margitszigeten, de vízkorlátozásra nem kell számítani.

Tetőzés a felső szakaszon

<

fotó: inforadio.hu (képgaléria)

A Duna felső szakaszán ma tetőzik az árhullám. A Szigetközben, Komáromnál és Esztergomban folyamatosan dolgoznak az árvízvédelmi szakemberek, hogy megerősítsék az átázott töltéseket és megvédjék a vasútvonalakat.

Az Észak-Dunántúli Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság védelemvezető-helyettese az InfoRádiónak elmondta: a tetőzés a korábban vártnál tovább fog tartani és a vízállás elérheti az eddig mért legmagasabb szintet is.

Kisoroszit négy napja körülzárja a megáradt folyó, a falu csak harckocsikkal és helikopterrel közelíthető meg. A településen csak alsó tagozatos iskola működik, ezért a felsősök és a középiskolások napok óta nem mentek iskolába - tájékoztatta az InfoRádiót Molnár Csaba, Kisoroszi polgármestere.

Pilismaróton négyszáz házat öntött el a víz ott, ahol a megáradt Duna vasárnap átszakította az ideiglenes gátat. A település már csak egy úton közelíthető meg, az árhullám tetőzésekor azonban várhatóan azt is elönti a víz - mondta el az InfoRádiónak Benkovics László, Pilismarót polgármestere.

Néhány házba csak csónakkal tudnak ivóvizet és élelmiszert vinni. A település a pilisi parkerdő üzemi útján keresztül megközelíthető.

Lesz utánpótlása az árhullámnak

Jelentősebb csapadék várható csütörtöktől a Felső-Tisza vízgyűjtő területén. Ez befolyásolhatja az árvízhelyzetet.

Vissy Károly meteorológus az InfoRádióban azt mondta: az évszaknak megfelelő, csapadékos időjárás várható a következő hetekben. Csütörtöktől eső és lehűlés várható, így azonban lassabban olvad majd a hó a környező országok hegyeiben.

Hétvégén ismét emelkedik a hőmérséklet, jövő héten azonban újabb esőzés várható. A csapadék az ország egész területét érinti, a legtöbb esőre várhatóan a Felső-Tisza vidékén kell számítani.

A környezetvédelmi miniszter szerint legkorábban egy hónap múlva vonulhat le az árhullám Magyarországon.

Persányi Miklós közölte: a védekezés naponta 200 millió forintba kerül, eddig csaknem 3 milliárd forintot emésztett fel.

Rekord Budapestnél

Meghaladta a valaha mért legmagasabb vízszintet a Duna a fővárosnál.

A folyó délután 5 órakor 849 centiméteren állt; a korábbi rekordot 2002-ben mérték, akkor 848 centiméteren tetőzött az ár Budapestnél.

(Amennyiben szívesen megosztaná az árvízről készült fotóját, küldje el az arviz@inforadio.hu címre!)

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×