eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

Nem lesz rendkívüli parlamenti ülés

Az MSZP szerint nem szükséges és nem is lehetséges összehívni az Országgyűlés rendkívüli ülését - mondta el az InfoRádiónak a párt elnökhelyettese. Szekeres Imre szerint az Országos Választási Bizottság állásfoglalásából kiderült: ha mindegyik párt betartja a törvényeket, akkor nem lesz láncszavazás, azaz nem kell tartani a választási csalástól.

Ráadásul az amerikai kontinensen már most hétvégén megkezdődik a voksolás, így egy jövő heti parlamenti üléssel elkésnének a törvényhozók.

Szekeres Imre hangsúlyozta: a választások biztonságos megrendezése nem teszi lehetővé, hogy jövő héten módosítsák a választójogi törvényt.

A politikus arra a kérdésre, hogy korábban miért támogatták a parlament rendkívüli ülésének összehívását, azt felelte: akkor támogattak volna egy rendkívüli ülést, ha az Országos Választási Bizottság nem tudta volna rendezni a kérdést.

Nem lehet kivinni a szavazólapot

Csak egyetlen kérdésben foglalt állást az Országos Választási Bizottság csütörtökön, amely a szavazólapokkal összefüggő szabályok esetleges változtatásáról tanácskozott. A testülettől három kérdésre vártak választ az áprilisi parlamenti választásokon országos listát állító jelölőszervezetek.

Az Országos Választási Bizottság nem foglalt állást abban, hogy kötelezhető-e a választópolgár arra, hogy a szavazólapot a választási bizottság előtt tegye a borítékba, és arról sem alkotott véleményt, hogy melyik oldalát kell, illetve mindkét oldalát le kell-e pecsételni a szavazólapoknak.

A testület az elé tárt harmadik kérdésben, amely szerint kivihetik-e a választók a szavazóhelyiségből a szavazólapot, úgy foglalt állást, hogy a szavazólap nem a választó tulajdona, és sértené a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás elvét, ha azt a választó sajátjaként kezelné.

Az OVB a választásról szóló törvénnyel összefüggésben a pártok által javasolt rendkívüli parlamenti üléssel összefüggésben azt közölte: nem támogatja a kezdeményezést, mert álláspontja szerint alkotmányos aggályokat vetne fel, ha néhány nappal a voksolás előtt módosítanák a szabályozást.

Szerdán még az SZDSZ is módosított volna

Szerdán a láncszavazás lehetőségének kizárása miatt tartott egyeztetést az országos listát állító tíz párt, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnökének jelenlétében.

Szigeti Péter, a testület vezetője a tanácskozás után azt mondta: a törvény módosítása kevesebb problémával és megnyugtatóbban rendezhetné a kérdést, mintha csak az OVB állásfoglalása lenne az irányadó.

A szerdai egyeztetésen mindegyik párt egyetértett azzal, hogy ha az OVB nem tudja megoldani a kérdést, készek a törvénymódosításra egy jövő heti rendkívüli parlamenti ülésen. Akkor ezt az álláspontot képviselte Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke is.

Jelenleg azonban úgy tűnik, az SZDSZ jövő héten nem szavazná meg a törvénymódosítást. Kuncze Gábor pártelnök-frakcióvezető ugyanis azt mondta: nem támogatják a napirendet.

"Elmegyünk, nem támogatjuk a napirendet, és el fogjuk mondani, hogy a csalás vádjára nem az a megoldás, hogy barkácsolunk a törvényeken, hanem az, hogy mindenki tartsa be az írott és íratlan szabályokat, tartsa tiszteletben a választásokat, és vesse alá magát a választók döntésének" - indokolta álláspontját az SZDSZ miniszterelnök-jelöltje.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×