eur:
392.73
usd:
365.88
bux:
66626.48
2024. április 26. péntek Ervin

Orbán: az MSZP-nek nincs köze a baloldalhoz

A Fidesz elnöke szerint ma nincs szocialista párt Magyarországon; a kormánykoaliciót két liberális párt alkotja. Az MSZP szerint Orbán Viktornak éppen az a baja, hogy van szocialista párt Magyarországon, amely veszélyezteti "elképzelt választási győzelmét".

"Két liberális pártot látok, egy nagyobbat, meg egy kisebbet, ők ketten alkotják ma a kormányt. Nevezhetjük egy luxusbaloldali liberális kormánynak, de ennek az igazi baloldalhoz (...) igazából semmi köze nincsen" - mondta Orbán Viktor, a Vasárnapi Újság című rádióműsorban. Hozzátette: az a baj, hogy "nincs szocialista pártunk".

A nagyobbik ellenzéki párt vezetője szerint: a mostani, milliárdosokból álló kormány tevékenységéhez, döntéseihez a baloldali érzelmű embereknek csak ideológiai alapon lehet köze, mert az MSZP-t az MSZMP utódpártjának tekintik. De a mindennapi élet kérdéseire adott válasz szempontjából a baloldal politikai vezérkara és a baloldali választók két külön világban élnek.

"Ami bennünket illet, mi levontuk a következtetéseket a 2002-es választási vereségből. (...) Nagyobb a tetterőnk, mint korábban, több a tapasztalatunk is. Azt hiszem emberség dolgában is jobban állunk, mint korábban" - mondta a pártelnök.

Orbán Viktor szerint a nemzet két nagy célja a lélekszámban, lelkiekben, illetve az anyagiakban való gyarapodás, amelyek nem kerülhetnek egymással ellentétbe.

"Most olyan kormányzati szerkezetet szeretnénk kialakítani, amely ezt a két szempontot egyenrangúként kezeli és világos munkamegosztást hoz létre" - mondta, utalva a miniszterelnök-helyettesi poszt létrehozására vonatkozó fideszes elképzelésre.

A Fidesz elnöke hozzáfűzte: a kormányzatnak az a dolga, hogy megvédje az embereket, nem pedig az, hogy irányítsa az életüket, ehhez pedig az kell, hogy együttműködés legyen az emberek és a kormányzat között.

"Egy nagy hibát nem szeretnék még egyszer elkövetni, azok közül, amelyeket 1998 és 2002 között elkövettünk. (...) Fontos, hogy a politikai közéleti részvétel újabb és újabb formáit megnyissuk, hogy a közvetlen demokráciának is teret engedjünk" - mondta Orbán Viktor.

Arra a felvetésre, hogy a Fideszt populizmussal vádolják, a párt elnöke azt mondta: "Számot kell vetnünk (...) azzal a ténnyel, hogy Magyarországon tömegdemokrácia van. (...) A magyar demokrácia nem értelmiségi vitákból áll. Az értéktisztázó viták nélkül nincs meg a magyar demokrácia, de a többi embernek is helye van benne, ezért bizony néhány százalékát foglalja el a közéletnek az előbb említett értelmiségi típusú, értékalkotó vita".

Hozzátette, "a többi másról szól, emberek mindennapi gondjairól, érdekérvényesítéséről, segítségről, lehetőségről. Ezt Magyarországon még populizmusnak gondolják, de Hegyeshalomtól nyugatra már nincs így. Ott ez a demokrácia".

Arra a megjegyzésre, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatásakor nem jött létre négyszemközti találkozójuk, Orbán Viktor megjegyezte: ennek pontos okát nem tudja, az orosz államfő látogatását azonban ambivalensen élte meg.

Egyfelől fontos volt Putyin látogatása, "fontos volt a gesztus is, a sárospataki könyvek gesztusa. Csakhogy (...) képesek vagyunk időként a fölemelő nagy pillanatokban is valahogy lerontani azt, ami történik velünk" - mondta.

"Nem akarok túl konkrét lenni, mert külpolitikai kérdéseknél óvatosan kell fogalmazni, de talán a Vasárnapi Újság hallgatói értik és tudják, hogy miről beszélek. Amikor az amerikaiak visszahozták a koronát, amit nem hadizsákmányként vittek el innen, hanem mi menekítettünk ki a kommunisták elől, az amerikaiak visszaadták. Nem kértek egy forintot se. Sem az őrzéséért, sem az állagmegóvásért, sem a visszaadásért" - közölte Orbán Viktor.

A február 19-én aláírt megállapodás szerint Magyarország - az orosz restitúciós törvény értelmében - 12 millió rubelt (több mint 80 millió forintot) fizet a Lenin könyvtárnak a kötetek úgymond tárolásáért és gondozásáért.

"Van szocialista párt"

Az MSZP szerint Orbán Viktornak éppen az a baja, hogy van szocialista párt Magyarországon, amely veszélyezteti "elképzelt választási győzelmét".

Szabó Zoltán MSZP-s képviselő szerint tűrhetetlen, hogy Orbán Viktor, szándékosan vagy tudatlanul, de a Szálasi-kormánnyal azonosítja magát.

Lehet, hogy Orbán Viktor nincs tisztában azzal a történelmi ténnyel, hogy a koronaékszereket és a nemzeti ereklyéket a Szálasi-kormány vitte el Magyarországról. Ebben az esetben olvassa el a történelem könyveket - mondta a politikus.

Hozzátette: ha ezzel tisztában van a politikus, akkor "szeretném megjegyezni, hogy a rendszerváltozás óta Magyarországon még mértékadó politikai erő nem azonosította magát a Szálasi-kormánnyal".

Címlapról ajánljuk
Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Dönerdiplomácia Törökországban: ezt sütötte ki a német elnök

Tíz év óta először látogatott német államfő Törökországba, miután az elmúlt években a két ország közötti kapcsolatok meglehetősen hűvössé váltak. A látogatás sikere érdekében azonban Frank-Walter Steinmeier még a törökök nemzeti ételét, a Németországban is kedvelt kebabot is bevetette.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 07:49
×
×
×
×