eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Nem lehet elbújni a pártok elől

Mind a nyolcmillió választópolgár címlistáját megvásárolhatják a pártok a Belügyminisztériumtól, erről a listáról nem lehet leiratkozni - mondta el az InfoRádiónak az adatvédelmi biztos.

Péterfalvi Attila közölte: ezt a gyakorlatot már a 2002-es választást követő ajánlásában kifogásolta, ennek ellenére nem változott meg az előírás.

Az üzleti célú direkt marketing-listákról le lehet iratkozni, de a politikai marketinget nem lehet ilyen módon kivédeni - hangsúlyozta az adatvédelmi biztos.

Péterfalvi Attila hozzátette: ez a lista a szavazás előtt csak húsz nappal vásárolható meg, egészben vagy különböző bontásokban. Az adatbázist csak a választásokkal kapcsolatban lehet felhasználni, utána meg kell semmisíteni.

Az InfoRádió kérdésére az adatvédelmi biztos elmondta: senkitől sem kapott választ vagy alkotmányos érvet arra vonatkozóan, miért nem lehet leiratkozni a listáról.

Az ombudsman szerint úgy kellene bonyolítani a választási kampányokat, hogy azok ne járjanak együtt személyes adatok kezelésével, illetve csak azoknál legyen erre lehetőség, akik ezt kifejezetten kérik.

Az információs önrendelkezési jogból az következik, hogy csak akkor kezeljék az adatomat, ha én ezt egyértelműen kérem - tette hozzá Péterfalvi Attila.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 05:50
×
×
×
×