eur:
394.46
usd:
369.27
bux:
65566.74
2024. április 23. kedd Béla

Patthelyzet a Pető Intézetben

A Pető Intézet kuratóriumának elnöke szerint az intézménynek csak egy főigazgatója van, a főiskolai tanács egyik tagja szerint azonban kettő.

A Pető Intézet tanszékvezető egyetemi tanára, Demeter Katalin szerint az intézménynek jelenleg két főigazgatója is van: a Fővárosi Munkaügyi Bíróság ugyanis jogerős ítéletben kimondta, hogy tavaly a kuratórium elnöke jogtalanul mondott fel Kozma Gyuláné főigazgatónak, és jogerősen és jogfolytonosan visszahelyezte pozíciójába.

Makói Zita új főigazgató kinevezését időközben azonban a miniszterelnök is megerősítette.

A kuratóriumi elnök ezzel szemben azt mondja: csak egyetlen főigazgató van, Makói Zita. Ferenci Tibor szerint ugyanis jogerős ítélet az említett munkaügyi perben még nem született, csak mendemondák keringenek az ügyben.

A főiskolai tanács, amelynek Demeter Katalin is tagja, nem a régi főigazgatóhoz ragaszkodik - mondja az egyetemi tanár - hanem új pályázat kiírását szeretné elérni, mivel jogszerűtlennek tartja az új főigazgató kinevezését.

"Ahhoz ragaszkodunk, hogy új pályázatot írjanak ki, hogy a főiskola autonómiáját figyelembe véve törvényes eljárás keretében olyan főigazgató kapjon megbízást, akinek a pályázati folyamatban megismerhetjük a szakmai programját" - hangsúlyozza Demeter Katalin, hozzátéve, hogy nemcsak Makói Zitának, hanem más pályázónak a programját sem ismerhették meg.

Ferenc Tibor ugyanakkor azt mondja: a főiskolai tanácsnak semmilyen szerepe nincs a főigazgató kiválasztásában.

Az eljárás jogszerűségét megvizsgálta, és teljesen jogosnak találta az Oktatási Minisztérium és az igazságügyi tárca is. Ezekre a szakértői vizsgálatokra hivatkozva erősítette meg Makói Zita kinevezését Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

A kuratórium elnöke szerint minden jogszerűen zajlott, egyszerűen arról van szó, hogy a Pető Intézet dolgozói közül többen nem hajlandóak elfogadni egy legitim döntést, és nem biztosítják Makói Zitának a munkafeltételeket.

Ferenci Tibor szerint Makói Zita kész bemutatni és szakmai vitát folytatni főigazgatói elképzeléseiről.

Demeter Katalin azt hangsúlyozta az InfoRádiónak, hogy a főiskolai tanács ragaszkodik az új pályázathoz, és ahhoz, hogy még a folyamat alatt megismerhessék a jelöltek pályázati anyagát.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×