eur:
394.03
usd:
365.7
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Veszteséges a dialízis-kezelés, bezárnak több központot

Veszteségesen működnek a hazai vesebetegek ellátásában életfontosságú dialízisközpontok, ezért a több mint 2.000 hazai beteget, a rászorulók közel felét ellátó Fresenius Medical Care Kft. német tulajdonosa több központ bezárását fontolgatja. A Csongrád megyei Hódmezővásárhelyen már szinte bizonyos, hogy bezár a dialízisközpont - mondta el az InfoRádiónak a cég ügyvezető igazgatója.

Zoltán György a kialakult helyzetért az állami finanszírozást hibáztatja, amely nem követi a betegszám évi 6-7 százalékos emelkedését és az inflációt.

Így 2005-ben már veszteségesen működött a cég, Hódmezővásárhelyen például 8 és fél millió forint volt a deficit - mondta az ügyvezető, hozzátéve, hogy "senki nem kívánhatja egy multitól, hogy folyamatosan veszteséget termeljen".

A cég Szentesen és Szegeden épít összesen 50 kezelőhelyet, ami Zoltán György szerint a megyében bőven elég. A hódmezővásárhelyi polgármester azonban azt mondja: nem engedhetik meg, hogy ennyit kelljen utazniuk a betegeknek az életet jelentő kezelésért.

Lázár János szerint a városban összesen mintegy 250 család életminősége romlana a központ bezárásával, így mindenképpen marad a kezelés.

A kérdés csak az, hogy milyen formában. Korábban a helyi kórház maga oldotta meg a dialízis-kezelést, így ez az egyik alternatíva. A másik új vállalkozók pályáztatása. Mindkét esetben azonban probléma marad, hogy - mint a polgármester fogalmazott - a magyar állam ezt a szolgáltatást jelentősen alulfinanszírozza.

Lázár János hozzátette: szeretnék, ha maradna a Fresenius, hiszen elégedettek a szolgáltatással. A cég ügyvezetője szerint ezt az új központok építése ellenére megtennék, ha csak egy kicsit is nőne a finanszírozás.

A Fresenius ma 25 központot üzemeltet, és mintegy 2.200-2.300 beteget, a magyarországi dialízis-kezeltek 43-44 százalékát látja el.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

A kormány veszélyhelyzeti intézkedései vannak Brüsszel asztalán

Az Európai Bizottság két ügyben is kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a közbeszerzésre vonatkozó uniós jogszabályok megsértésére hivatkozva még tavaly év végén, amelyek heteken belül új szintre léphetnek. A Portfolio uniós döntéshozóktól úgy értesült, hogy több esetben látnak még kételyeket a magyar közbeszerzési rendszert illetően, így valószínűleg további egyeztetésekre lesz szükség, ezek után májusban felszólítást küldhetnek, hogy ne citálják Magyarországot az Európai Unió Bírósága elé.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×