eur:
393.81
usd:
365.57
bux:
0
2024. március 29. péntek Auguszta

Török Gábor: MSZP-SZDSZ rivalizálás?

A választásokon való részvétel nagysága növelheti, vagy csökkentheti egyes pártok mandátumszerzési esélyeit. Török Gábor politológus szerint nem egyértelmű, hogy az SZDSZ-nek, vagy az MDF-nek kedvezne, ha kevesen mennének el szavazni.

A Népszabadság elemzése szerint taktikai konfliktus alakult ki az MSZP és az SZDSZ között, mert míg a szocialistáknak a bizonytalanok mozgósítása a célja, addig a liberálisok inkább abban érdekeltek, hogy minél kevesebben menjenek el szavazni.

A politológus az InfoRádióban azt mondta: nem a részvételi hajlandóság, sokkal inkább Budapest lehet a siker záloga.

Mint mondta: vannak taktikai ellentétek a koalíciós pártok között, de a választási részvétel nem tartozik ezek közé. Azt ugyanis nem lehet 100 százalékos biztonsággal kimondani, hogy az SZDSZ-nek jót tenne egy alacsony részvétel.

Ez igaz lehet egy olyan jól szervezett, radikális pártra, mint a MIÉP, a Jobbik, vagy a Munkáspárt. Ezeknek fegyelmezett szavazótáboruk van, amelyek elmennek voksolni, de rajtuk kívül plusz szavazatokra nem magyon számíthatnak.

Az SZDSZ és az MDF ebből a szempontból nem sorolható a kis pártok klasszikus kategóriájába. Sokkal fontosabb lehet számukra például a főváros. A szabad demokraták az elmúlt választásokon a voksaik csaknem egyharmadát itt kapták, ezért számukra létfontosságú, hogy elérik-e a 10 százalékot Budapesten - mondta Török Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×