eur:
393.74
usd:
364.98
bux:
65384.6
2024. március 28. csütörtök Gedeon, Johanna

Stumpf: az MSZP döntött, Budapestet meg kell szerezni

A Századvég Alapítvány elnöke szerint a felmérések azt mutatják, hogy a Fidesz jobb kampánystartot vett, mint az MSZP, és így jobban aktivizálta saját szavazótáborát. Stumpf István erről az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

A legutóbbi Századvég-felmérés szerint az összes megkérdezett körében a Fidesz 3 százalékponttal vezet a szocialisták előtt. A biztos pártválasztóknál ez az előny már 7 százalékpontos - mondta a politológus, volt kancelláriaminiszter.

Hozzátette: a választást valószínűleg inkább az dönti el, hogy mennyire sikerül a pártoknak mozgósítaniuk saját bázisukat, nem pedig a bizonytalanok meggyőzése.

Saját bázis alatt tág értelemben a 2002-es szavazókat kell érteni, ez mindkét nagy pártnál 2,3 milliónyi embert jelent - közölte Stumpf István.

A politológus hozzáfűzte: úgy tűnik, hogy a Fidesz több régi szavazóját tudja ismét az urnák elé vinni, és az elbizonytalanodott támogatói közül is egyre többet tud visszacsábítani.

"Budapestet meg kell szerezni"

Az eredmények azt mutatják, hogy az MSZP és a Fidesz támogatottsága közeledik Budapesten. A szocialisták támogatottsága csak az SZDSZ kárára nőhet - mondta Stumpf István.

Közölte: az összes megkérdezettek körében 31 százalék az MSZP-t, 25 százalék a Fideszt támogatja; ez nem akkora előny, mint amekkorát általában mérni szoktak.

Úgy tűnik, az MSZP meg akarja szerezni a liberális szavazókat. Mintha az MSZP hozott volna egy stratégiai döntést: Budapestet és a főpolgármesteri pozíció meg kell szerezni - vélekedett a Századvég vezetője.

Hozzátette: a két koalíciós párt fővárosi konfliktusából a Fidesz még nem tudott profitálni.

Stumpf István szerint Medgyessy Péter volt kormányfő felszólalása azt MSZP kongresszusán azt mutatja, hogy a szocialisták a folyamatosságot akarták megjeleníteni.

A volt miniszterelnök azt mondta, hogy hiányzik az érzelem a szocialisták kampányából. Ez egyfajta fásultság okozhat a szavazótábor és az aktivisták között - mondta a politológus.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Hét órán belül két késelés Londonban - képek

Alig terjedt el a brit közösségi médiában egy londoni vonaton történt, brutális késelésről szóló videó, pár órával később egy metróállomásról jelentettek hasonló támadást. A késes támadások korábban bűnbandák vagy tinédzserek leszámolásaira voltak jellemzők.

Teljes a patthelyzet a bécsi repülőtéren

Hiába a 36 órás sztrájk, megszakadtak a tárgyalások a szakszervezetek és az Austrian Airlines osztrák légitársaság között. A dolgozók a Lufthansa leányvállalatánál ugyanolyan béreket követelnek, mint az anyacégnél, ahol egyébként a közelmúltban zárult egy sikeres munkabeszüntetés.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.02. kedd, 18:00
Káel Csaba
a MÜPA vezérigazgatója, filmügyi kormánybiztos
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×